LONDEN (bloomberg, reuters) - De London Stock Exchange (LSE) heeft een overnamebod afgewezen van Deutsche Börse. De exploitant van de Duitse aandelenbeurs was bereid 530 pence te betalen voor elk aandeel LSE. Dat is een premie van 23 procent tegenover de slotkoers van vrijdag.

De raad van bestuur van de LSE sluit de deur niet volledig, maar vindt het bod te laag. ,,Het onderschat de synergieën die mogelijk zijn door het samengaan van de LSE met om het even welke belangrijke Europese aandelenmarkt.''

LSE en Deutsche Börse zijn wel overeen gekomen om verdere gesprekken te voeren, ,,die mogelijk kunnen leiden tot een aanzienlijk verbeterd overnamebod'', maakte LSE bekend. Een fusie moet vooral de transactiekosten op beide beurzen verlagen. De Europese beurzen staan onder druk om zich te groeperen in grotere gehelen. In 2000 leek het erop dat LSE en Deutsche Börse samen iX zouden vormen, maar onder druk van Britse beursmakelaars en na een tegenbod van OM Group, de operator van de beurs van Stockholm, in Zweden, ging de zaak toen niet door.

Als LSE en Deutsche Börse nu toch fuseren, komt er druk op de resterende middelgrote beurzen in Europa om ook een partner te zoeken, of zich aan te sluiten bij één van de grote groepen.

LSE is met een totale beurskapitalisatie van 2 biljoen euro veruit de grootste aandelenmarkt in Europa. Op de tweede plaats komt Euronext met 1,7 biljoen euro. Euronext groepeert de beurzen van Brussel, Parijs, Amsterdam en Lissabon. Deutsche Börse komt pas op de derde plaats met een beurskapitalisatie van 856 miljard euro. Algemeen wordt verwacht dat Euronext een tegenbod zal uitbrengen om te vermijden dat LSE in handen van de Duitse concurrentie komt. Maar gisteren zei de eenheidsbeurs ,,geen commentaar'' te hebben op het bod van Deutsche Börse.

Na de bekendmaking van het bod klom de koers van LSE prompt 20 procent, tot 518 pence. Het aandeel Deutsche Börse verzwakte 2 procent. De jongste zes weken waren er al speculaties over een mogelijk bod, die de koers van LSE al 25 procent omhoog dreven.