Volgens het ,,locatieconcept'' van Siemens moeten er in Brussel, Vlaanderen en Wallonië hoofdvestigingen blijven, de andere gebouwen worden niet samengevoegd maar gesitueerd ,,in de buurt van de klant en het personeel''. De kosten van de kantoren moeten afgestemd zijn op het bedrag gereserveerd voor de operationele kosten.
De huidige toestand van de vestigingen
In Brussel moet er in een van de 19 gemeenten een hoofdzetel blijven. De gebouwen in Sint-Gillis werden in het voorjaar van 2003 verkocht en opnieuw gehuurd, maar Siemens is op zoek naar een nieuw gebouw om de activiteiten van deze vestiging onder te brengen. De definitieve beslissing wordt in het voorjaar van 2005 genomen.
Huizingen blijft de grootste vestiging van Siemens in België.
Siemens heeft ook besloten om in de regio van Herentals te blijven. Bij Siemens in Herentals zijn de afgelopen jaren vier herstructureringen geweest. Daarbij sneuvelden 600 banen. Het gebouw is dan ook veel te groot geworden voor het aantal overgebleven werknemers. Bovendien is de vestiging niet aangepast aan de moderne behoeften van communicatie, energiebeheer, milieuvriendelijkheid en automatisch gebouwenbeheer. Momenteel bekijkt Siemens verscheidene opties: ofwel de vestiging verkopen en opnieuw huren, of verhuizen binnen dezelfde zone naar een gebouw met minder oppervlakte.
In Namen werd het gebouw van Rhisnes in september 2004 aan Analis verkocht en opnieuw gehuurd. Maar de activiteiten van de site worden in het voorjaar van 2005 overgebracht naar Jambes, dichtbij Namen, in het nieuwe Miro-gebouw, waar Siemens over ongeveer 1.000 vierkante meter zal beschikken.
In Bergen huurt Siemens kantoren in een gebouw binnen het ,,Parc Initialis''. Maar de oppervlakte van het gebouw overstijgt in ruime mate de eigen behoeften. Siemens zoekt samen met de eigenaar van het gebouw naar geïnteresseerden voor dat deel van het gebouw dat het niet gebruikt.
(nna)