BRUSSEL - Siemens heeft in België zijn kantoorruimte dit jaar met 21.200 vierkante meter beperkt. De overbodige oppervlakte moet weg en de infrastructuur moet moderner. Bij de reorganisatie gingen geen arbeidsplaatsen verloren. De Duitse elektronicagigant heeft ook besloten om in de regio van Herentals te blijven.

SIEMENS heeft eind 2003 beslist om in het kader van kostenbesparingen de gebruikte oppervlakte te reduceren van 160.000 naar 80. 000 vierkante meter. Dit jaar werd al bijna 27 procent van deze doelstelling gerealiseerd. In 2005 moet de rest volgen. Van de werknemers wordt wel gevraagd te verhuizen van kantoor, indien nodig. Als ze daar geen probleem mee hebben, bestaat er geen gevaar voor jobverlies. Is dit niet het geval, dan moet volgens woordvoerster Vera Janssens ,,naar andere oplossingen worden gezocht''.

Volgens het ,,locatieconcept'' van Siemens moeten er in Brussel, Vlaanderen en Wallonië hoofdvestigingen blijven, de andere gebouwen worden niet samengevoegd maar gesitueerd ,,in de buurt van de klant en het personeel''. De kosten van de kantoren moeten afgestemd zijn op het bedrag gereserveerd voor de operationele kosten.

De huidige toestand van de vestigingen

In Brussel moet er in een van de 19 gemeenten een hoofdzetel blijven. De gebouwen in Sint-Gillis werden in het voorjaar van 2003 verkocht en opnieuw gehuurd, maar Siemens is op zoek naar een nieuw gebouw om de activiteiten van deze vestiging onder te brengen. De definitieve beslissing wordt in het voorjaar van 2005 genomen.

Huizingen blijft de grootste vestiging van Siemens in België.

Siemens heeft ook besloten om in de regio van Herentals te blijven. Bij Siemens in Herentals zijn de afgelopen jaren vier herstructureringen geweest. Daarbij sneuvelden 600 banen. Het gebouw is dan ook veel te groot geworden voor het aantal overgebleven werknemers. Bovendien is de vestiging niet aangepast aan de moderne behoeften van communicatie, energiebeheer, milieuvriendelijkheid en automatisch gebouwenbeheer. Momenteel bekijkt Siemens verscheidene opties: ofwel de vestiging verkopen en opnieuw huren, of verhuizen binnen dezelfde zone naar een gebouw met minder oppervlakte.

In Namen werd het gebouw van Rhisnes in september 2004 aan Analis verkocht en opnieuw gehuurd. Maar de activiteiten van de site worden in het voorjaar van 2005 overgebracht naar Jambes, dichtbij Namen, in het nieuwe Miro-gebouw, waar Siemens over ongeveer 1.000 vierkante meter zal beschikken.

In Bergen huurt Siemens kantoren in een gebouw binnen het ,,Parc Initialis''. Maar de oppervlakte van het gebouw overstijgt in ruime mate de eigen behoeften. Siemens zoekt samen met de eigenaar van het gebouw naar geïnteresseerden voor dat deel van het gebouw dat het niet gebruikt.

(nna)