De Zweedse truckbouwer Volvo heeft 812 miljoen euro over voor het Japanse Nissan Diesel Motors.

Volvo Trucks, niet te verwarren met Volvo Cars, heeft een openbaar overnamebod gelanceerd op zijn Japanse sectorgenoot Nissan Diesel Motor.

De Zweden bieden zo'n 540 yen per aandeel, goed voor een totaalbod van 812 miljoen euro. Het bestuur van Nissan Diesel staat achter de operatie, die past in een algemene consolidatietrend.

Volvo, dat ook de vrachtwagens van de merken Mack en Renault bouwt, waardeert Nissan Diesel 22 procent hoger dan de slotkoers van maandagavond in Tokio. Het bod loopt van 21 februari tot 23 maart.

Volvo is al de grootste aandeelhouder van Nissan Diesel. Het bedrijf kocht in maart vorig jaar een belang van 13 procent over van Nissan Motor. In september breidde het dat uit tot 19 procent. Nissan Diesel is de op drie na grootste truckfabrikant van Japan.

Volvo wil zijn aandeel in zware vrachtwagens op de Aziatische markt verhogen van 5 à 10 procent op dit moment tot 20 à 25 procent, zo verklaarde Jorma Halonen van Volvo.

Nissan Diesel is ook de enige Japanse truckbouwer die - via een samenwerking met Dongfeng - aanwezig is in China, de op een na grootste voertuigenmarkt ter wereld. De verkoop van vrachtwagens en bussen in China nam vorig jaar met 14 procent toe tot meer dan twee miljoen stuks. De verwachting is dat de markt de volgende jaren telkens met minstens 10 procent zal groeien.

Nissan Diesel biedt Volvo ook de nodige technologie om de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen. De overname is volgens Halonen ,,zeer belangrijk'' om nieuwe voertuigen te ontwikkelen die minder van dergelijke stoffen uitstoten.

Tussen 2009 en 2013 worden in Europa, Japan en Noord-Amerika immers aanzienlijk strengere milieunormen verwacht.