De Europese beurzen zakten gisteren en volgen daarmee de Aziatische broeders. Beleggers maken zich zorgen over de rentebeslissing die de Bank of Japan (BoJ) eerstdaags gaat nemen.

Vorig jaar verhoogde de BoJ voor het eerst sinds lang de rente van 0 nar 0,25 % en iedereen vraagt zich af of de Japanse centrale bank daar nu een opnieuw een kwart procent zal bijdoen. Ongeveer de helft van de analisten denkt van wel. Dat komt omdat de Japanse economie in het vierde kwartaal met 1,2 % groeide; op jaarbasis bekeken zou dat een geweldig sterke groei zijn van 4,8 %.

Een renteverhoging in Japan bedreigt heel wat speculatieve beleggingen (carry trades) en zou zelfs schokgolven op de westerse beurzen kunnen veroorzaken. Omdat de rente in Japanse yen zo laag is, kunnen grote beleggers er heel goedkoop geld lenen. Dat beleggen ze vervolgens in Europese en Amerikaanse obligaties, waar de rente veel hoger is. Een deel van die goedkope yens is ook rechtstreeks of onrechtstreeks belegd in de westerse aandelenmarkten.

Maar met een hogere rente in Japan dreigt het lenen van yens niet alleen duurder te worden, het zou vooral ook een rem kunnen zetten op de jarenlange daling van de Japanse munt. Zolang de yen goedkoper werd, hadden de speculanten weinig te vrezen, maar als de munt zou stijgen, dreigt verlies, want ze moeten de lening dan wel in (duurdere) yen terugbetalen.

Peter Vanden Houte van ING schrijft op De Standaard Blog (http://standaard.typepad.com/ecoblogs) dat de speculanten zich daar tegen konden indekken omdat de volatiliteit (koersschommelingen) lange tijd laag was. Maar met de huidige onzekerheid over het Japanse rentebeleid kan dat veranderen.

In plaats van een hefboom zouden de speculanten dan een slagboom kunnen worden voor de beurskoersen.