Kmo's dragen hun steentje bij aan het redden van de planeet.

De ondernemersorganisatie Unizo heeft gisteren een klimaatproject voor kmo's gelanceerd. Het gaat om een charter dat kleine en middelgrote ondernemingen kunnen ondertekenen. Ze verbinden er zich dan toe om tegen 2012 hun energieverbruik te doen dalen met 7,5 procent en de CO2-uitstoot van hun wagenpark met 15 procent te verminderen. Wie het charter ondertekent, krijgt het label ,,Kmo voor Kyoto. We doen mee''.

Met het initiatief voor kmo's wil Unizo meehelpen om de doelstellingen van het Kyotoprotocol te realiseren. Het gaat in de eerste plaats om een informatie- en bewustmakingscampagne die wil aanzetten om het charter te ondertekenen.

De organisatie rekent intussen ook op het beleid. ,,We rekenen op ondersteunende projecten, zoals de gratis energieconsulenten voor kmo's die de minister nu al financieel steunt'', aldus gedelegeerd bestuurder Karel Van Eetvelt van Unizo. ,,We verwachten technische en praktische maatregelen van de overheid die Vlaamse kmo's betaalbaar en realistisch kunnen doorvoeren. Zo mogen ze bijvoorbeeld geen extra administratieve last veroorzaken.''

Gisteren ondertekende de eerste ondernemer het charter. Het gaat om Yves Geboes, de zaakvoerder van Gebo, een kmo uit Dessel die gespecialiseerd is in boringen. Unizo gaat ook zelf het goede voorbeeld geven en laat een energie-audit uitvoeren van al haar kantoren en zal haar personeel sensibiliseren.