Internationaal bellen met de gsm kost nog altijd te veel, vindt de verbruikersorganisatie BEUC.

Het BEUC ( Bureau Européen des Unions de Consommateurs ), een Europese overkoepelende organisatie van verbruikersverenigingen, werpt zich al een tijdje op als de stem van de consumenten in het debat over de roamingkosten, de kosten die gsm-operatoren aanrekenen voor het doorschakelen van gesprekken naar een operator in een ander land.

De operatoren zitten over die tarieven op een botsingskoers met de Europese Commissie, die aanstuurt op een drastische verlaging van de aangerekende kosten tussen landen van de EU. De Commissie overweegt zelfs om een maximale vaste roamingkost op te leggen, een idee dat door de operatoren wordt weggehoond als economische nonsens.

In een nieuwe ,,kritische analyse'' beklaagt het BEUC er zich over dat het debat nauwelijks gevoerd kan worden op basis van betrouwbare statistieken over de volumes en de omzet die internationale gsm-gesprekken met zich meebrengen. Zolang daar geen beter zicht op is, moeten we de roamingprijzen afstemmen op de laagste tarieven die binnen een land worden aangerekend om gesprekken naar een ander netwerk door te schakelen, vindt de organisatie. Het BEUC komt uit op een maximale prijs voor de eindgebruiker van 33 eurocent per minuut voor uitgaande internationale gesprekken, en van 16 cent per minuut voor binnenkomende gesprekken. Dat is nog een stuk minder dan de laatste voorstellen van de Europese Commissie, die voor uitgaande gesprekken een plafond overweegt van 49 cent voor de eindgebruiker.

De Europese operatoren pakten de jongste tijd zelf uit met tariefverlagingen om aan de Europese bezwaren tegemoet te komen. Volgens het BEUC is er in werkelijkheid nauwelijks iets veranderd. ,,De nieuwe tarieven worden voorgesteld als een duidelijk voordeel voor de klanten, maar dat is in feite alleen het geval voor bepaalde klantenprofielen of in welbepaalde omstandigheden'', luidt het. Zo is Vodafone Passport, het nieuwe tariefsysteem dat onder meer door Proximus wordt toegepast ( DS, 9 februari ), volgens het BEUC niet voordeliger voor relatief korte telefoongesprekken, omdat er een hoge vaste connectiekost wordt aangerekend.

De organisatie zegt dat de operatoren geen schrik moeten hebben van lagere roamingtarieven omdat die het internationale belverkeer zullen stimuleren.

,,Als onze tarieven worden toegepast, zou de impact op de ebitda voor de hele sector beperkt blijven tot 5,9 procent'', aldus het BEUC.

(wdp)