Door de goede resultaten van Audi en Skoda kon de VW-groep haar nettowinst vorig jaar verdubbelen.

. Volkswagen, de grootste autoproducent van Europa, heeft in 2006 een nettowinst van 2,75 miljard euro geboekt. Dat is meer dan het dubbele van de 1,12 miljard euro uit 2005. De omzet steeg met twaalf procent tot bijna 105 miljard euro.

Vooral de sterke verkopen bij VW-dochters Audi en Skoda zijn verantwoordelijk voor de goede cijfers. Onder meer dankzij de nieuwe Q7 terreinwagen wist Audi ruim 9 procent meer wagens te slijten. Het merk verkocht in 2006 ongeveer 905.000 auto's.

Bij Skoda was het onder meer de nieuwe Roomster die voor een verkoopsstijging van 12 procent zorgde, tot 550.000 exemplaren. De volledige groep, waar ook de luxemerken Bentley, Bugatti en Lamborghini onder vallen, verkocht vorig jaar 5,7 miljoen auto's, een stijging van ruim 10 procent.

Ondanks de goede verkopen blijft de herstructurering van Volkswagen zelf de cijfers drukken. De operationele winst van de groep had vorig jaar op 4,3 miljard euro kunnen afklokken, maar bleef op 2,3 miljard euro steken door de kosten van de sanering die momenteel in het bedrijf plaatsvindt.

Het concern gaat daarbij zwaar besparen en zo'n twintigduizend medewerkers ontslaan. In de Duitse fabrieken zijn ook de werktijden opgetrokken. Voor 2007 verwacht VW dat de operationele winst hoger zal liggen dan het cijfer van 2006.

Op de beurs van Frankfort steeg het aandeel VW na de bekendmaking van de resultaten met ruim 6 procent, de grootste stijging sinds eind juli. Het aandeel steeg nog verder door en sloot uiteindelijk 7,87 procent hoger, op 95,00 euro.