Arkimedes hertekent spelregels
Vlaams minister van Economie Fientje Moerman (VLD) heeft aangegeven dat ze groen licht wil geven voor de aanpassing. Foto: © BDW
Het Arkimedes-fonds stuurt goed een jaar na zijn start de investeringsregels bij. Bedoeling is om de investeringsdrempel met de helft te verhogen tot 1,5 miljoen euro.

DE aanpassing van de investeringsdrempel moet het voor de Arkivs, de eigenlijke investeringsfondsen die geld stoppen in Vlaamse starters en kmo's, mogelijk maken om soepeler te investeren.

Tot nu toe mogen de Arkivs per jaar slechts 1 miljoen euro in een bedrijf investeren. Het idee is om de fondsen, die een grootte hebben van zo'n 10 tot 15 miljoen euro, te verplichten tot risicospreiding. Maar vele fondsen vonden dat bedrag te klein.

Aan een investering van 1 miljoen of 2 miljoen euro is in principe evenveel werk. De limiet van 1 miljoen euro zou nog dit jaar op 1,5 miljoen euro gebracht worden. Europa en minister van Economie Fientje Moerman hebben al aangegeven dat ze groen licht willen geven voor de aanpassing.

,,We moeten nog de eigenlijke goedkeuringsprocedure doorlopen, het zal nog zes maanden duren vooraleer de aanpassing er komt'', zegt Thomas Fiers, de algemeen directeur van Arkimedes Management.

De Vlaamse overheid en de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) lanceerden in 2005 het Arkimedes-durfkapitaalprogramma om starters en kmo's in Vlaanderen te ondersteunen. Van dat programma, dat kan oplopen tot 450 miljoen euro, is al één overkoepelend dakfonds gelanceerd, dat 110 miljoen euro ophaalde bij het publiek, in ruil voor belastingvoordelen.

De elf Arkivs (investeringsfondsen) die uit dat eerste Arkimedes-dakfonds ontstonden, hebben tot op vandaag 16,02 miljoen euro geïnvesteerd in kmo's en starters. ,,Eind december zaten we aan 13,02 miljoen (twintig dossiers) en zes weken later zijn daar zeven dossiers bijgekomen, goed voor 3 miljoen euro extra investeringen'', zegt Fiers. ,,Het investeringsritme is op kruissnelheid gekomen.''

Er zitten nog voor 9,5 miljoen euro investeringen in de pijplijn. Arkimedes hoopt nog op relatief korte termijn twee tot drie nieuwe Arkivs boven het doopvont te kunnen houden. Twee fondsen in oprichting zijn niet van de grond geraakt: één Oostends fonds en één pre-beursgangfonds van kmo's.

Arkimedes maakte gisteren zijn tussentijdse resultaten bekend. Het dakfonds, dat zijn jaarrekening op 31 maart afsluit, boekte tussen 1 april en 31 december 2006 een nettoverlies van 1,07 miljoen euro. Daardoor is de intrinsieke waarde per aandeel gezakt van 250 euro naar 243,24 euro.

Van de 110 miljoen die Arkimedes in september 2005 ophaalde bij het publiek, is 4,67 miljoen euro opgegaan aan uitgiftekosten. Die worden over vijf jaar afgeschreven. Het voorlopige verlies is het gevolg van de werkingskosten waartegenover nog geen meerwaarden staat.

Beleggers die intekenden op aandelen van Arkimedes, krijgen een belastingkrediet van 8,75 procent op maximaal 2.500 euro geïnvesteerd bedrag of 218,75 euro belastingvoordeel per jaar. Op de investering is een overheidsgarantie van 90 procent van de inleg.