IN DE MARGE. Speel je slank  met de Wii
Wie geregeld met een Nintendo Wii-spelconsole speelt, kan jaarlijks tot twaalf kilogram gewicht verliezen. Dat blijkt uit een studie van de Liverpool John Moores University. De Wii gebruikt een speciale, draadloze joystick waarbij de speler zelf moet bewegen om zijn spelfiguurtjes te besturen.

De Britse studie werd uitgevoerd om na te gaan of computerspelletjes konden bijdragen tot de dagelijkse aanbevolen activiteitsgraad van kinderen. Voor het onderzoek werden vijf meisjes en zeven jongens getest bij het spelen van computerspelletjes.

De onderzoekers vergeleken de graad van activiteit tijdens het spelen met de Wii, met die van enkele andere spelconsoles die over een traditionele joystick beschikken en waarbij de speler in een zetel zit.

Wanneer iemand een kwartier speelt met een traditionele spelconsole, stijgt zijn energieverbruik met 60 procent, vergeleken met platte rust. Bij de Wii was er echter een stijging van 156 procent.

Ook de gemiddelde hartslag steeg veel meer bij de Wii, tot 130 slagen per minuut. Bij de andere consoles was dat ongeveer 85 slagen per minuut.

Dat alles blijkt een heilzaam effect te hebben op de spelers. Gebaseerd op de ruim twaalf uren per week die Britse gamers gemiddeld achter hun console zitten, zorgt de Wii voor het verbranden van 1.830 calorieën. En dat is goed veertig procent meer dan met een gewone console. De jongens bleken wel meer energie te verbruiken dan de meisjes, zowel bij de Wii als bij de andere consoles.

,,Ons onderzoek maakt duidelijk dat de Wii, die van een bewegingssensor gebruik maakt, een impact kan hebben op de hartslag, het energieverbruik en het aantal calorieën dat wordt verbrand'', zegt het hoofd van het onderzoek, professor Tim Cable.

,,Gamers spelen gemiddeld 12,2 uren per week op hun consoles. Het is dus belangrijk om tijdens die uren zo actief mogelijk te zijn.''

Volgens professor Cable kunnen ,,actieve'' consoles zoals de Wii kinderen die weinig actief zijn, toch aanzetten om meer te bewegen. ,,Maar,'' zo voegde hij daar meteen aan toe, ,,de ouders moeten hun kinderen ook aanzetten om andere fysieke activiteiten te doen en veel buiten te spelen. Alleen op die manier komen ze tot een goed gebalanceerd, gezond leven.''

(fpe)