IN DE KIJKER. Crisismanager bij kaartenmaker
Telecom-crisismanager Jean Gabriel moet De Rouck Geomatics weer op het goede spoor krijgen.

De beursgang van De Rouck Geomatics was een van de minder succesvolle van 2006. In plaats van de beoogde 500.000 aandelen kon het bedrijf maar 333.340 aandelen aan de man brengen. Het leverde ruim drie miljoen euro op, een derde minder dan de beoogde 4,5 miljoen euro. Deels had dat met de timing te maken - de introductie viel midden in de zomercorrectie die de beurs vorig jaar onderging - maar er waren ook twijfels over het zakenmodel.

Kaartenmaker De Rouck - een household name voor autorijdend België - was nog maar enkele maanden voordien gefuseerd met Geomatics, dat zich bezighoudt met elektronische plaatsbepaling voor wagenparken. De complementariteit van beide activiteiten had de belegger moeten verleiden, maar dat gebeurde niet. Het aandeel, dat tegen 9 euro naar het Alternext-segment ging, wordt nu voor 7,5 euro verhandeld. Een daling van ruim 16 procent in minder dan een jaar tijd.

Maandag maakte het bedrijf bekend dat er vorig jaar een verlies van 650.000 tot 750.000 euro werd geleden. De verkoop van gps-toestellen bleef onder de verwachtingen. Meteen kondigde De Rouck Geomatics aan dat Jean Gabriel was aangezocht om als nieuwe afgevaardigd bestuurder orde op zaken te stellen.

,,We hebben misschien een beetje onderschat hoe moeilijk het is om een plaatsje te veroveren op de gps-markt'', zegt Gabriel. ,,Het is niet makkelijk om met bedrijven als TomTom, Garmin of Mio te concurreren. We hadden niet gedacht dat het product zo snel volwassen zou worden. We moeten die activiteit duidelijk heroriënteren.''

Of dat een eufemisme is voor ,,afbouwen'', wil Gabriel niet bevestigen. ,,Ik ben hier nog maar drie dagen. Mijn eerste taak is nu een strategisch plan op te stellen dat eind maart aan de raad van bestuur zal worden voorgelegd. Maar ik sluit niet uit dat consumentenelektronica voor ons te hoog gegrepen is.'' Hij voegt er meteen aan toe dat andere elektronische toepassingen wel beloftevol zijn, zoals geolokalisatie bij alarmsystemen, of toepassingen voor het beheer van een wagenpark.

Gabriel heeft een verleden als crisismanager in grote telecombedrijven als Telenet en Belgacom. Bij dat laatste bedrijf realiseerde hij een ommekeer bij de Waalse dochter WIN, die ten tijde van Gabriels aantreden in zware crisis verkeerde. Ook de afdeling telefooncentrales werd door Gabriel geherstructureerd. Bij Telenet doorliep hij een hele reeks functies, met als laatste taak het reorganiseren van Telenet Solutions, de afdeling voor bedrijven. Hij introduceerde daar een meer marketinggerichte manier van denken.

De overgang van grote telecombedrijven naar een kmo als De Rouck Geomatics vereist geen grote aanpassing, zegt Gabriel. ,,De eenheden waarvoor ik bij Belgacom en Telenet werkte, waren ook niet zo groot. Bij WIN werkten misschien honderd mensen. Ik heb altijd kleinere entiteiten geleid, die goed vergelijkbaar zijn met een kmo.''

Jean Gabriel volgt als afgevaardigd bestuurder Serge Derycke op. Die neemt ontslag als bestuurder, maar blijft voorlopig wel actief als algemeen directeur om de continuïteit te verzekeren.

Gabriel werd door een headhunter aangezocht om De Rouck Geomatics te leiden. Welke voorwaarden daar tegenover stonden, wil Gabriel niet kwijt. Evenmin of in het remuneratiepakket aandelengerelateerde onderdelen zoals opties zijn opgenomen. Vaak wordt een crisismanager voor een deel in opties betaald, omdat hij dan meer verdient naarmate de koers hoger stijgt. ,,Toen ik benaderd werd, leek het me een interessante uitdaging, die ik graag wilde aangaan. De toestand bij De Rouck Geomatics is op dit moment niet zo rooskleurig, maar het is net mijn taak om ervoor te zorgen dat die situatie slechts tijdelijk is.''

(rmg)