-  Algemeen
-  Auto
-  Consumptie
-  Distributie
-  Energie & Grondstoffen
-  Financiën
-  Industrie
-  IT & Telecom
-  Media & InternetAlgemeen

De exportactiviteiten van de Limburgse ondernemingen zitten na lange tijd van stagnatie opnieuw in de lift. De opleving van de export zorgt meteen ook voor een fundamentele conjunctuurverbetering van de Limburgse economie. De werkloosheid in de provincie stabiliseert zich, zowel voor mannen als vrouwen.

Auto

Het Zweedse Volvo , de op een na grootste vrachtwagenproducent ter wereld, heeft gisteren een openbaar overnamebod gelanceerd op zijn Japanse sectorgenoot Nissan Diesel Motor . Volvo biedt 540 yen per aandeel, goed voor een totaalbod van 7,5 miljard Zweedse kronen (812 miljoen euro).

Consumptie

De brouwerij Alken-Maes heeft in 2006 de omzet zien stijgen met 1,4 procent. Alken-Maes wist zijn marktaandeel van 12 procent op de Belgische biermarkt te consolideren. Precieze cijfers gaf de brouwerij, die onder meer Maes, Grimbergen, Mort Subite en Cristal brouwt, niet vrij.

De Nederlandse bierbrouwer Grolsch heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van 19,2 miljoen euro, een stijging met 18 procent ten opzichte van 2005. De omzet kwam uit op 318 miljoen euro, een toename met bijna 2 procent.

De bierbrouwers Carlsberg en Scottish & Newcastle hebben aangekondigd dat stijgende kosten de winstgroei dit jaar zullen afremmen. In 2006 boekte Carlsberg een nettowinst van 1,88 miljard Deense kronen (meer dan 250 miljoen euro), na 1,11 miljard kronen in 2005. De omzet steeg tot ruim 41 miljard kroon. Bij Scottish & Newcastle steeg de nettowinst met 22 procent tot 303 miljoen pond (450 miljoen euro), na 248 miljoen pond in 2005.

De Amerikaanse warenhuisketen Wal-Mart , de grootste ter wereld, heeft in het boekjaar 2006-2007 (dat afliep op 31 januari) 11,2 miljard dollar winst geboekt. Het jaar voordien bedroeg de winst 10,3 miljard dollar. De omzet van Wal-Mart bedroeg 312,4 miljard dollar. Dat is 9,5 procent meer dan de 240,3 miljard dollar van het boekjaar 2005-2006.

Het Britse concern Cadbury Schweppes , dat frisdrank en snoep produceert, heeft vorig jaar een nettowinst van 1,7 miljard euro gerealiseerd. In vergelijking met het jaar voordien is dat een stijging met 53 procent. De omzet steeg vorig jaar met 4 procent tot 9,83 miljard euro.

Distributie

De Nederlandse winkelketen Hema gaat in Rocourt, in de buurt van Luik, een nieuwe winkel openen. Vorige maand nog opende de Nederlandse warenhuisketen een winkel in Gosselies. In de loop van 2007 staan nog zeven andere winkelopeningen op het programma.

Energie & Grondstoffen

Het staalbedrijf Mittal zal zijn fabriek in Sparrows Point in de Amerikaanse staat Maryland, een van de drie vestigingen van Mittal in Noord-Amerika, van de hand moeten doen nu de staalgroep Arcelor heeft overgenomen. Zo niet schendt de groep de concurrentieregels.

Financiën

Barclays Bank , de op twee na grootste Britse bank, heeft in 2006 haar winst voor belastingen zien toenemen met 35 procent. De winst voor belastingen kwam uit op 7,1 miljard pond (10,5 miljard euro), na 5,2 miljard pond in 2005.

Op belastingfraude en fraude bij de sociale bijdragen kan in Frankrijk een bedrag van 30 tot 40 miljard euro geplakt worden. Dat is ongeveer twee procent van het bbp, meldde de economische krant Les Echos gisteren.

Industrie

De nettowinst van de grafische groep Punch Graphix steeg in 2006 van 12,4 miljoen euro tot 15,9 miljoen euro. De winst per aandeel klom van 13,32 eurocent vorig jaar naar 15,5 eurocent in 2006. De omzet van Punch Graphix steeg met 10 procent tot 173,34 miljoen euro.

De grootste Amerikaanse producent van bouwmaterialen, Vulcan Materials , gaat zijn concurrent Florida Rock overnemen voor een bedrag van 4,6 miljard dollar (3,5 miljard euro). Beide bedrijven verkopen bouwmaterialen als cement, zand en grind.

IT & Telecom

De 42-jarige Nicolas Bonte wordt directeur-generaal van de internetbeveiligingsspecialist Symantec in België en Luxemburg. Bonte is sinds mei 2006 al directeur-generaal van Symantec France. Nu krijgt hij dus de leiding over alle activiteiten in de drie landen.

Media & Internet

's Werelds op twee na grootste muziekconcern, het Britse EMI , heeft opnieuw een overnamevraag ontvangen van zijn Amerikaanse concurrent Warner Music . EMI en de Warner Music Group hebben sinds het begin van het decennium al minstens drie keer geprobeerd te fuseren. De laatste keer was in juli 2006.