IN DE KIJKER. Kurt Staelens, Proxis-pionier naar luchthaven
Foto: © VUM
Voormalig internetpionier Kurt Staelens wordt luchthavendirecteur.

Met enige overdrijving kan je Kurt Staelens de Jeff Bezos van België noemen. Net als de illustere Amerikaanse internetondernemer onderkende ook Staelens al in een vroeg stadium de mogelijkheden van het internet. In 1997 al richtte hij samen met Michel Claes de eerste Belgische internetboekwinkel op: Proxis. En net als het Amazon van Bezos slaagde Proxis erin alle zeepbellen en dotcomcrises te overleven. Anno 2006 is Proxis nog altijd operationeel.

Een groot verschil is wel dat Bezos nog altijd de man achter Amazon is, terwijl Staelens al in 2001 vertrok bij Proxis. Hij heeft het bedrijf opgericht en zien groeien, maar de latere ontwikkelingen gebeurden onder een ander management. De meest spectaculaire daarvan was de overname door Proxis van de boekwinkelketen Club. Een online-bedrijf dat een gevestigde waarde in de offline-wereld overnam: dat was in België nog niet vaak vertoond.

Staelens was toen echter al vertrokken naar Telenet. Hij had de herstructurering van Proxis - van negentig naar vijftien personeelsleden - niet overleefd.

Zijn overstap, op 1 oktober, naar luchthavenuitbater Biac, past in het kader van de vernieuwing van de directie. Staelens vervangt er Doug Benham van Macquarie Airports. Het Australische Macquarie heeft vorig jaar een ruime meerderheidsparticipatie gekocht in de luchthaven van Zaventem en verving toen enkele Belgische directeurs, waaronder toenmalig commercieel directeur Michel De Rouck. Maar Benham vervulde zijn rol op tijdelijke basis en wordt nu dus op zijn beurt vervangen door Staelens.

Het waren vooral diens marketingcapaciteiten en strategisch inzicht die de doorslag gaven bij zijn aanwerving, zegt Biac-topman Wilfried Van Assche. ,,Die zijn van onschatbare waarde voor de ontwikkeling van de commerciële activiteiten op de luchthaven. We moeten innoverende diensten op de markt brengen en ervoor zorgen dat de passagiers bij ons de beste commerciële ervaring beleven."

Naast Staelens treedt ook Roger Cnop (58) toe tot het directiecomité van Biac. Cnop wordt bevoegd voor Infrastructure & Facilities. Hij werkt al veertien jaar voor de luchthaven en maakte deel uit van de directie van BATC, de voorloper van Biac.

(rmg)