Haalt hij het of haalt hij het niet? Deze week nog niet dus. Na de vrijgave van de gunstige inflatiecijfers in de Verenigde Staten noteerde de Bel20 wel even op zijn hoogste peil ooit, maar de index slaagde er niet in om dat vast te houden en zo een nieuw historisch slotrecord neer te zetten. De Bel20 klokte 0,4% hoger af op 3.984,87 punten, geen 3 punten verwijderd van het absolute slotrecord dat op 3.987,34 punten staat.

De Amerikaanse beurzen spurtten wel scherp hoger na de meevallende inflatiecijfers, maar daarna brachten de Amerikanen het gezegde buy the rumour, sell the news - koop het gerucht, verkoop het nieuws - in de praktijk. Nagenoeg alle winst ging nog voor het slot van de Europese beurzen verloren en zo was de Bel20 eraan voor de moeite op een nieuw slotrecord.

De Brusselse index telde 10 stijgers en 8 dalers.

Cofinimmo was de sterkste stijger in de index met een winst van 2,7% tot 139 euro. De vastgoedbevak is gekozen als partner voor de staatsbevak, bevestigde gedelegeerd bestuurder Serge Fautre van Cofinimmo. De beslissing viel vrijdag op de ministerraad. De totale portefeuille van de staatsbevak bevat 79 kantoorgebouwen en een bouwgrond, goed voor een gezamenlijke waarde van 1,2 miljard euro. Een naam voor de staatsbevak is er nog niet.

Fortis timmerde het hardst voor een record van de Bel20. Het aandeel won alweer 1% tot 31,16 euro. Zwaargewicht Suez kon met een winst van 0,5% niet echt uitpakken op 34,49 euro.

Omega Pharma steeg met 1,1% tot 43,27 euro. Het bedrijf wil onder Jan Cassiman zijn actieterrein uitbreiden buiten West-Europa. Op de brede markt sprong Keyware 21,4% hoger tot 0,17 euro na de plaatsing van een converteerbare obligatielening.

IBA koerste 6,3% hoger tot 13,16 euro na de publicatie van goede resultaten donderdag na beurstijd.

Jan Reyns