Meer steun voor Vlaamse industrie
Foto: © Photo News
De Vlaamse regering belooft meer oog te hebben voor de noden van de industrie. Gisteren maakte de minister van Economie, Fientje Moerman, alvast 6,5 miljoen euro vrij voor expansiesteun aan zes bedrijven.

,,De Vlaamse regering heeft een hart voor de industrie.'' Dat zei de Vlaamse minister-president, Yves Leterme (CD&V), gisteren op de jaarlijkse bijeenkomst van Vlaamse industriëlen en politici in het Vlaams Parlement.

Industrie Vlaanderen - het netwerk van tien sectorfederaties - toonde zich opgetogen met de ,,geloofsbelijdenis'' van Leterme en de ministers Moerman (VLD/Economie), Vandenbroucke (SP.A/Werk) en Peeters (CD&V/Milieu). Eind juli toonden de captains of industry zich nog verbolgen over het gebrek aan aandacht voor de industrie in het Businessplan van de Vlaamse regering.

Volgens Industrie Vlaanderen is het ,,nu tijd voor concrete maatregelen voor lagere energiekosten en lokale belastingen, voor meer ondersteuning van toegepast onderzoek en voor de promotie van technische studierichtingen bij jongeren''.

De Vlaamse bedrijfsleiders beklaagden zich andermaal bij de ministers over de hoge lokale belastingen. In Antwerpen liggen die bijvoorbeeld ruim twee keer hoger dan bij directe concurrent Rotterdam. Vijftien grote industriebedrijven alleen al moeten hier meer dan 100 miljoen euro gemeentebelastingen ophoesten, luidde het verontwaardigd.

Enkele uren voor de ontmoeting tussen bedrijven en politiek in het Vlaams Parlement, had minister Fientje Moerman al aangekondigd dat zij 6,5 miljoen euro heeft vrijgemaakt voor expansiesteun aan zes Vlaamse bedrijven. De overheidssteun is een duwtje in de rug voor geplande investeringsprojecten door die bedrijven. Die investeringen hebben een waarde van in totaal 97 miljoen euro en zouden in totaal goed zijn voor 600 bijkomende jobs.

Het gaat om het afvalstoffenbedrijf Sita, met vestigingen in Beerse en Beringen-Paal, tapijtproducent Balta Industries (uit Sint-Baafs-Vijve, Avelgem en Tielt), Kautex Textron uit Tessenderlo (producent van brandstoftanks voor de automobielindustrie), de Zweedse vrachtwagenbouwer Scania (met distributiecentrum in Opglabbeek), SML uit Genk (toeleverancier aan Ford) en de steenbakkerij Vande Moortel uit Oudenaarde.

(jir)

www.industrievlaanderen.be