Na Proximus gaat ook Mobistar beroep aantekenen tegen de verlaging van de terminatietarieven.

De tweede Belgische gsm-operator heeft donderdagavond beslist om de opgelegde verlaging van de mobiele terminatietarieven aan te vechten voor het hof van beroep. Wellicht gebeurt dat begin volgende week, bevestigt woordvoerder Chris Van Roey.

De mobiele terminatietarieven zijn kosten die gsm-operatoren elkaar aanrekenen om oproepen naar hun netwerk af te handelen. De telecomregulator BIPT had een plan opgelegd om die tarieven in verschillende stappen naar omlaag te krijgen, en om te komen tot gelijke tarieven voor de drie operatoren tegen 2008. Proximus, dat nu hogere tarieven betaalt dan zijn concurrenten, wil dat het sneller gaat. De operator heeft daarom aan de rechter de opschorting van de maatregel gevraagd voor zijn eigen tarieven ( DS 14 september ).

Indien de rechter daarop ingaat, maar de tarieven van Base en Mobistar ongemoeid laat, zou dit een oneerlijke toestand creëren, zegt Van Roey. ,,Daarom nemen we het zekere voor het onzekere door zelf in beroep te gaan. Het is in de eerste plaats een defensieve maatregel.''

Toch heeft Mobistar ook fundamentele bezwaren tegen de plannen van het BIPT. De operator vindt dat er meer tijd nodig is om tot gelijke tarieven te komen voor de drie operatoren. Net als Base zegt Mobistar dat het de extra inkomsten uit de terminatietarieven nodig heeft om de investeringen in zijn mobiele netwerk af te schrijven.

(wdp)