Autoconstructeur Ford gaat meer mensen ontslaan en meer fabrieken sluiten dan aangekondigd.

Ford Motor Company, de tweede grootste autofabrikant van de Verenigde Staten, gaat zijn Way Forward -herstructureringsprogramma versnellen en intensiveren. Het bedrijf zal zo'n tienduizend salaried employees extra ontslaan in de VS, Canada en Mexico. Salaried employees zijn werknemers met een vast maandloon die niet per uur betaald worden, meestal gaat het om bedienden en managers. Het getal komt bovenop de vierduizend salaried employees die al in het eerste kwartaal van dit jaar de laan werden uitgestuurd. De veertienduizend ontslagen zijn goed voor bijna één derde van het aantal bedienden in de VS.

Daarbovenop zal Ford ook nog eens 25.000 tot 30.000 hourly workers de deur wijzen, (meestal) arbeiders die per uur betaald worden. Die ontslagronde moet afgerond zijn tegen 2008, zo'n vier jaar eerder dan eerst werd aangekondigd.

De autoconstructeur zal ook zijn productiecapaciteit nog verder terugschroeven. In tegenstelling tot vroegere plannen gaan er daarom geen veertien maar zestien fabrieken dicht en enkele fabrieken worden versneld gesloten. Bovendien overweegt Ford om dochterbedrijven als Jaguar, Aston Martin en Land Rover van de hand te doen.

In de eerste helft van dit jaar maakte Ford 1,44 miljard dollar verlies.