Cofinimmo controleert staatsbevak van 1,2 mld
Foto: © VUM
De beursgenoteerde vastgoedgroep Cofinimmo blijft ook na de beursgang de meerderheidsaandeelhouder van de staatsbevak. De overheid passeert aan de kassa.

De nieuwe bevak, die de voorlopige naam vastgoedbevak 2006 draagt, wordt de op één na grootste vastgoedbevak op de Brusselse beurs, zei Serge Fautré, ceo van Cofinimmo vrijdag. Cofinimmo zal 90% van de nieuwe bevak bezitten die een vastgoedportefeuille van 1,2 miljard euro zal omvatten.

,,De bevak wordt een kwaliteitsbevak'', aldus Fautré . De huurders zijn de Belgische en Europese overheid. Bovendien gaat de nieuwe bevak langere huurcontracten hebben (gemiddeld 14,7 jaar) en een bruto huurrrendement van 6,4%.

De nieuwe bevak zal naar verwachting ergens in het eerste kwartaal van 2007 naar de beurs trekken. De bevak heeft daarvoor 12 maanden de tijd, beginnend vanaf de erkenning als vastgoedbevak, die in november zou vallen.

De overheid verkoopt 67 gebouwen aan de nieuwe bevak voor een bedrag van 647 miljoen euro, registratierechten inbegrepen. De overheid ontvangt netto 573 miljoen euro, na aftrek van een leasingschuld van 74 miljoen. Daarbovenop komt nog een extraatje.

Doordat vastgoedbevaks op de beurs boven hun intrinsieke waarde noteren (omwille van de lage lange rente) kan de verkoop van bestaande aandelen bij de beursgang nog een meerwaarde opleveren. Die gaat naar de overheid. De staat krijgt daar alvast een voorschot op van 20 miljoen euro, dat definitief verworven is.

De overheid kan dus de begroting (het netto te financieren saldo) met 593 miljoen euro stutten - inzet van de hele verrichting - wat samen met een effectiseringopbrengst van 600 miljoen via het ,,vermarkten'' van indirecte belastingen de begroting 2006 met 1,2 miljard euro schraagt. Dat laatste zou in oktober of november gebeuren.

De opbrengst van het vastgoed is 67,6 miljoen meer dan bij de tweede begrotingscontrole werd opgenomen. Het bedrag werd toen wat verlaagd omdat ,,gevoelige'' gebouwen zoals gerechtsgebouwen van de lijst werden geschrapt.

De nieuwe bevak krijgt een kapitaal van 583,33 miljoen euro mee waarvan Cofinimmo 525 miljoen euro aanbrengt in natura via inbreng van 12 gebouwen. Het gaat om gebouwen die aan de overheden verhuurd zijn. Die worden overgeheveld vanuit het beursgenoteerde Cofinimmo, die de nieuwe dochter uiteraard zal consolideren.

De staat brengt 10% van het kapitaal aan via een cashstorting van 58,3 miljoen euro. Ergens in het eerste kwartaal van volgend jaar zal Cofinimmo de nieuwe dochter naar de beurs brengen door 30% tot 33% van de bestaande aandelen aan het publiek te verkopen. Ook na de beursgang blijft Cofinimmo de meerderheid behouden met een belang van 57% tot 60%. De overheid behoudt 10%, het publiek de rest. Aan het overheidspakket zitten geen speciale rechten vast.

Cofinimmo, dat opgenomen is in de index van 20 grootste Brusselse aandelen met een marktwaarde van 1,4 miljard euro, zal de nieuwe dochter consolideren. Die zal in totaal 79 kantoorgebouwen omvatten plus een recht tot het bouwen van de vierde WTC-toren. De portefeuille is goed voor 600.000 vierkante meter kantoorruimte. Een stukje (50.000 vierkante meter) moet de komende drie jaar gerenoveerd worden. Daarvoor is 52 miljoen euro voorzien.

De belangrijkste gebouwen worden de WTC 3 en 4 en het ministerie van buitenlandse zaken, buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking. Voorts vallen een zestal gebouwen van financiën op.

De nieuwe bevak zal een schuldgraad (schuld tegenover vastgoedwaarde) hebben van iets meer dan 50% of iets meer dan 600 miljoen. De geconsolideerde schuldgraad van Cofinimmo stijgt op het einde van dit jaar tot 59% maar zou in het eerste kwartaal zakken tot 51%. Cofinimmo verwacht een positief effect op de netto courante winst per aandeel van 20 eurocent tot 30 eurocent.