Maandag waren we aanwezig op het jaarlijkse IBC-congres in Amsterdam, waar een beurs voor televisieproducenten, de belangrijkste van Europa, plaatsvond. Het was een goede gelegenheid om de (nieuwe) producten van het Belgische EVS te zien en deze met een aantal concurrenten te spreken.
Het bedrijf werd bekend dankzij haar LSM technology, live slow motion technologie die vooral gebruikt wordt in sportwedstrijden. Verder bouwend op dit succes kon EVS uitgroeien tot de absolute marktleider in de televisie-uitzendingen op verplaatsing, dankzij haar XT en het vorig jaar gelanceerde XT2 platform dat High Definition capaciteiten heeft. XT2 zorgt voor een volledige productie op harddisk. Het aankopen van de massa's videobanden is dus verleden tijd. Bovendien maakt XT2 het verwerken, opslaan en doorsturen van de beelden veel gemakkelijker en vooral sneller.

Nog heel wat van deze productiewagens zijn uitgerust met standard definition (SD) en videoapparatuur. 80 procent van de reeds geïnstalleerde harddisks komt evenwel van EVS. Vervanging van de apparaten met videobanden en SD apparatuur naar harddisk en HD, belooft voor EVS een mooie groeimarkt te zijn.

De groep heeft de afgelopen maanden bovendien zijn productengamma sterk uitgebreid met onder meer de IP Director en Cleanedit. Met dit laatste begeeft EVS zich ook op de near live studio -markt. Voorbeelden zijn het nieuwsjournaal, sportuitzendingen en actualiteitsprogramma's die de dag zelf worden opgenomen. De IP director laat toe om via een XT2 server snel een logboek van alle beelden te maken en te bewerken tot bijvoorbeeld korte clips. Zo mocht EVS zorgen voor alle beeldverwerking op de voorbije wereldbeker voetbal.

Geen enkele fotograaf had een foto van de fatale kopstoot van Zidane tijdens de finale, maar een perfecte foto verscheen wel in alle kranten dankzij een beeld genomen met EVS apparatuur. Ook bij de winterspelen van Turijn, de Commonwealth Games, de Superbowl in de VS, de Aziatische spelen en op Roland Garros was dit het geval. Dat een vertegenwoordiger van een concurrent (Thomson) op IBC de technologie van EVS verouderd noemt, en Thomson veel meer technologie levert voor minder geld, wijst op een staaltje arrogantie van de bovenste plank. Niet voor niets haalt EVS alle grote sportevenementen binnen tegen aantrekkelijke prijzen. In verschillende vakbladen spraken televisieproducenten hun grote tevredenheid uit over EVS: ,,een van de belangrijkste innovaties van de voorbije jaren''. Eind vorige week kwam EVS tevens met prima kwartaalresultaten. De omzet steeg tot 22,4 miljoen euro, en ondanks de forse marketinginspanningen en personeelsaanwervingen bedroeg de bedrijfsmarge nog een mooie 56 procent. De winst per aandeel bedroeg 0,61 euro. De backlog (openstaande orders) stonden op een indrukwekkende 28,7 miljoen euro, wat het management verplichtte zijn omzetdoelstellingen opnieuw op te trekken tot meer dan 75 miljoen euro.

Beleggers die achteruit kijken zullen het aandeel wellicht te duur vinden (koerswinst van 19 voor 2006). De toekomst lijkt evenwel zeer rooskleurig: bijkomende tv-zenders die meer competities gaan uitzenden, de overgang naar HD TV, de nieuwe producten en de intrede in de near live studio -omgeving zou de voorzichtige verwachtingen van de markt voor 2007 wel eens kunnen verrassen. En in 2008 hebben we dan weer de Olympische Spelen in Peking. Een aandeel om op te volgen en bij terugval onder 37 euro weer interessant.

Xavier Vandoorne is financieel analist bij de VFB.