CRAWFORD - Het Witte Huis heeft zaterdag de controversiële memo vrijgegeven waarin de veiligheidsdiensten waarschuwen voor aanslagen door Al-Qaeda. De memo van 6 augustus 2001, gericht aan de Amerikaanse president Bush, was getiteld 'Bin Laden is vastbesloten een aanslag te plegen in de VS'.

In de nota staat onder meer dat sommige zeer sensationele bedreigingen, die zeggen dat Osama bin Laden Amerikaanse vliegtuigen wou kapen om de vrijlating te verkrijgen van personen die werden veroordeeld voor de aanslagen in 1993 tegen het World Trade Center in New York, niet konden gestaafd worden. Verder onthult de memo dat informatie van de Amerikaanse Federale Politie (FBI) in die tijd wees op signalen van verdachte activiteiten die overeenkwamen met voorbereidingen van kapingen en andere aanvallen, en die federale gebouwen in New York onder toezicht hielden.

De memo benadrukte eveneens dat informatie van geheime bronnen, buitenlandse regeringen en de media erop wezen dat Bin Laden sinds 1997 terroristische aanvallen wilde uitvoeren in de Verenigde Staten. Bin Laden had tijdens televisie-interviews in 1997 en 1998 er ook op gewezen dat zijn aanhangers het voorbeeld volgden van Ramzi Youssef, de auteur van de aanslagen tegen het WTC-gebouw in 1993, om de strijd naar de Verenigde Staten te brengen. De nota preciseert ook hoe in augustus 2001 de FBI ongeveer 70 onderzoeken op het terrein voerde over Bin Laden.

De memo met als titel 'Bin Laden is vastbesloten een aanslag te plegen in de VS' werd door de Amerikaanse inlichtingendiensten iets meer dan een maand vóór de aanslagen van 11 september opgesteld en verzonden.

Het Witte Huis gaf de memo maar vrij onder zware druk van de onafhankelijke commissie die het onderzoek voert naar de aanslagen van 11/09.Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in