Tax-on-web vlot nog steeds niet
BRUSSEL - De problemen met de elektronische belastingaangifte Tax-on-web zijn nog steeds niet van de baan. "Probeer het na 15 augustus nog eens, dan zullen de problemen wel opgelost zijn", zo meldde de helpdesk gisteren aan een journalist van de krant De Morgen .

Een ambtenaar geeft aan de krant - anoniem - toe dat de fiscale hervorming zo complex blijkt dat het monnikenwerk is om er een deugdelijk computerprogramma voor te schrijven. De pogingen om het bestaande programma nog te bij te schaven, noemt hij een vergissing.

De elektronische aangifte laat het afweten wanneer de gebruiker vraagt om te berekenen hoeveel hij terugkrijgt of moet bijbetalen. Ook de optimalisatieprocedure, die voor wettelijk samenwonenden of gehuwden uitrekent welke verdeling van hun kapitaalaflossingen en interestbetalingen het voordeligst is, werkt niet naar behoren.

,,Een groot succes''

Het systeem van elektronische belastingaangifte Tax-on-Web is perfect operationeel voor zij die hun belastingsbrief langs die weg willen indienen, zegt Jean-Marc Delporte, administrateur-generaal van de belastingen vanmiddag. Wel zijn er nog altijd problemen met het berekeningsprogramma, dat uitrekent hoeveel de belastingplichtige terug krijgt of moet bijbetalen.

Delporte, die momenteel op vakantie is, benadrukt dat het systeem ,,een groot succes'' is. ,,Voor mijn vertrek op vakantie registreerden we al 180.000 aangiftes. Dat zijn er 20.000 meer dan vorig jaar''.