PARIJS (dpa, afp, belga) - Het Internationale Energieagentschap IEA zegt dat het olieverbruik in 2005 niet zo hoog zal liggen als eerst gedacht. Het deed de olieprijs niet dalen. De vrees voor wat de orkanen kunnen aanrichten in de Golf van Mexico woog zwaarder.

Dat komt omdat Dennis, de eerste zware orkaan van het seizoen een boorplatform van de oliemaatschappij BP heeft beschadigd. En met orkaan Emily is al een volgende tropische storm op weg naar de Golf van Mexico, waar ongeveer een kwart van de totale Amerikaanse olieproductie gelegen is.

De olieprijs in de Verenigde Staten bleef schommelen tussen 60 en 61 dollar.

Het IEA kondigde woensdag aan dat het zijn prognose van olieverbruik voor 2005 verlaagt tot 83,88 miljoen vaten (van 159 liter) per dag. Met 1,58 miljoen vaten per dag groeit de wereldwijde olieconsumptie minder dan tot nu toe verwacht werd. De prijzenpolitiek van China beperkt de vraag, terwijl ook in de Verenigde Staten de consumptie langzamer groeit dan verwacht. In 2006 zal het dagelijkse verbruik met 2,1 procent stijgen tot 85,62 miljoen vaten, voegde de IEA er nog aan toe.