Geen verband tussen doodgeschoten man en bomaanslagen Londen
LONDEN - De man die vrijdag in Londen door de politie doodgeschoten werd, had niets te maken met de mislukte terreuraanslagen van donderdag, zo heeft de Britse politie zaterdag bekendgemaakt. Er is een onderzoek geopend naar de omstandigheden van de schietpartij door de politie.

"Dat iemand in deze omstandigheden het leven verliest, is een tragedie die de Metropolitan Police betreurt", aldus een mededeling van Scotland Yard.

Politieagenten schoten de man vrijdag na een achtervolging dood in het metrostation Stockwell in het zuiden van de Britse hoofdstad. De baas van Scotland Yard, Ian Blair, had vrijdag gezegd dat de man gedood werd bij een operatie "die rechtstreeks verband hield met de huidige terreurbestrijdingsoperatie".

"De man kwam uit een gebouw in de wijk Stockwell dat onder politietoezicht stond in het kader van het onderzoek naar de incidenten van 21 juli", aldus de Britse politie zaterdag in de mededeling. "Hij werd door de politie tot aan het metrostation gevolgd. Zijn kledij en gedrag vergrootten de achterdocht. De man weigerde te gehoorzamen aan de bevelen van de politie." De omstandigheden waarin hij gedood werd, worden onderzocht.

Volgens getuigen van de operatie werd de man door de politieagenten in burger achtervolgd. Nadat hij over de slagboom van de metro was gesprongen, rende hij naar het perron en struikelde op het ogenblik dat hij in een metrostel wou stappen. Terwijl hij op de grond lag, schoot de politie vijf keer op hem, aldus een getuige die naar eigen zeggen op vijf meter van het tafereel stond.

Braziliaanse regering vraagt verklaring

De doodgeschoten man had de Braziliaanse identiteit. Het gaat om de 27-jarige Jean Charles de Menezes. Volgens de Braziliaanse krant Globo leefde hij al drie jaar legaal in de Britse hoofdstad. Toen hij werd doodgeschoten was hij op weg naar zijn werk, aldus Globo.

De Braziliaanse regering heeft aan de Britse autoriteiten een verklaring gevraagd voor de dood van een van zijn staatsburgers. De regering verklaart "perplex" te staan na de moord op Jean Charles de Menezes, "blijkbaar het slachtoffer van een verschrikkelijke fout". "De regering verwacht verklaringen van de Britse autoriteiten over de omstandigheden die hebben geleid tot deze tragedie", staat in de tekst.

De Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken, Celso Amorim, die naar Londen reist om er deel te nemen aan een bijeenkomst over de hervorming van de VN, heeft gevraagd aan zijn ambassade in Londen om een onderhoud te regelen met zijn Britse collega Jack Straw.

Moslimorganisatie verontwaardigd over optreden politie

De Britse moslimorganisatie MAB is verontwaardigd over het optreden van de politie.

Azzam Tamimi, woordvoerder van de MAB, verklaarde aan de BBC: "Het is zeer beangstigend. De mensen gaan nu bang zijn om gewoon over straat te lopen". Tamimi zegt ook niet te begrijpen hoe iemand die op de grond is gevallen, een gevaar kon betekenen. "Het zijn de mensenrechten die zowel door de terroristen geviseerd worden, als door zij die de terroristen achterna zitten".

De MAB werd opgericht in 1977 en wordt beschouwd als radicaler dan de grotere Moslimraad van Groot-Brittannië.

Shoot to kill

In Groot-Brittannië hebben heel wat agenten, de zogenaamde "bobby's", geen vuurwapen. Amper 2.060 van de 31.000 agenten van de Metropolitan Police (groot-Londen) zijn bewapend. Onder hen bevinden zich 350 leden van de speciale eenheid SO19. Zij zouden als instructie gekregen hebben om te mikken op het hoofd en niet langer op het lichaam van personen die ervan verdacht worden explosieven bij zich te dragen. Het bevel luidt "shoot to kill", om op die manier te verhinderen dat een explosief zou afgaan. Deze instructies maken deel uit van het programma 'Kratos' van Scotland Yard, onthulde The Guardian. De inspiratie werd gehaald bij Israëlische terreurbestrijders.

Ian Blair, de baas van Scotland Yard, bevestigde zondag op Sky News dat de Britse politie de opdracht heeft gekregen vermoedelijke kamikazes met een kogel in het hoofd te doden. Hij zei ook dat "de Metropolitan Police de volle verantwoordelijkheid op zich neemt" voor de miskleun die de politie
vrijdag beging door een onschuldige man dood te schieten.


Op de vraag of de politie opdracht had gekregen te schieten om te doden als ze denken dat ze met een kamikaze te maken hebben, antwoordde Ian Blair: "Het moet zo. Het heeft geen zin iemand in de borst te schieten, want daar bevindt de bom zich waarschijnlijk. Het heeft geen zin elders in het lichaam te schieten, want als ze vallen, zal de bom afgaan. Dat heeft ervaring in andere landen, zoals Sri Lanka, geleerd. De enige mogelijke reactie is in het hoofd te schieten."