HEUSDEN - Op de Nacht van de Atletiek in Heusden-Zolder zijn vijf Belgen er zaterdag in geslaagd een ticket voor het wereldkampioenschap in Helsinki (6-14 augustus) te veroveren.

Cédric Van Branteghem bleef op de 400 meter met 45.84 een tweede keer onder de B-limiet (45.95) en polsstokspringer Kevin Rans haalde een tweede keer de B-limiet door over 5m60 te gaan. Op de 3.000 meter steeple bleven Krijn Van Koolwijk (8:17.11) en Pieter Desmet (8:20.31) beiden onder de A-limiet (8:24.60). De wederoptredende Mohammed Mourhit deed met een tijd van 13:11.74 hetzelfde op de 5.000 meter (A-limiet: 13:21.50).

De prestatie van Krijn Van Koolwijk werd, berekend volgens de Hongaarse tabel, uitgeroepen tot beste Belgische prestatie van de meeting. Dat leverde hem dan de trofee Paul Eerdekens op. Na William Van Dijck mag Van Koolwijk zich nu de tweede beste Belgische atleet ooit op de 3000 meter steeple noemen. Op de vraag of hij al denkt aan

het Belgisch record van Van Dijck blijft Van Koolwijk bescheiden. "Ik ben nog maar 23 jaar. Ik bekijk het stap voor stap. Een sprong van 10 à 15 seconden is niet elk jaar mogelijk. Ik had niet verwacht dat ik zoveel progressie zou maken. Ik mikte op een tijd net onder 8:20. Mijn hoogtestage in Italië heeft mij blijkbaar goed gedaan. Ik had nochtans de indruk dat men veel te snel startte. Bij de laatste twee balken heb ik bovendien nog geaarzeld. Maar nu ga ik resoluut voor een finaleplaats op het WK in Helsinki."

Ook Pieter Desmet liep een uitstekende 3000 meter steeple. Met een chrono van 8:20.31 slaagde ook hij erin de A-limiet te halen voor het WK. De overgelukkige Desmet besefte nog niet wat hij had gepresteerd. "Eerst wil nu genieten. Op het WK zal er zeker anders en zeer taktisch gelopen worden."

Kim Gevaert, de koningin van de Belgische sprint, gaf de KBC-Nacht met haar nieuw Belgisch record op de 100 meter weer de nodige kleur. Met 11.12 won ze niet alleen de wedstrijd maar bleef ze bovendien twee honderdsten onder haar vorige beststijd (11.14). Met deze tijd liep ze de twaalfde beste mondiale jaarprestatie. Ook de 200 meter won Gevaert Gevaert in een uitstekende tijd (22.82). "In de laatste meters strompelde ik een beetje. Anders had er zeker een tijd onder de 11.10 ingezeten. Dit is nochtans ook voor mij een aangename verrassing na de pijn die ik toch wel voelde de laatste weken. Na de opwarming had ik een goed gevoel. Bovendien loop ik graag op een goede Heusdense piste, waar de wind altijd goed staat. En nu opbouwen naar het WK in Helsinki. Of ik de aflossing loop heb ik nog niet beslist. Voor mij betekent dat dat ik zes dagen op hoog niveau moet presteren. Wat ik wel weet is dat ik geen wedstrijden meer loop voor het WK."

Mohammed Mourhit eindigde in een zeer snelle 5000 meter op een tiende plaats. Toch was zijn van 13:11.74 ruim voldoende om zich te kwalificeren voor het WK in Helsinki. Voor Tom Compernolle (13:43.26) en Monder Rizki (opgave) ging het veel te snel.

Tom Omey eindigde in de 800 meter op een derde plaats. Toch sneuvelde hij met zijn tijd van 1:46.61 op een honderdste van zijn tweede B-limiet. "Ik was voorzichtig gestart. In de laatste rechte lijn wist ik geen blijf met mijn krachten. Bovendien zag in de binnenkant de baan open gaan voor mij. Maar toen ik wilde passeren werd de deur door Vanchaze dichtgedaan. Ik denk niet dat hij het zelf wist, maar ik moest plots remmen en buitenom gaan. Toch hoop ik dat ik een selectie afgedwongen heb met deze tijd", besloot een nagelbijtende Tom Omey. .