FC Porto wint Brugse Metten
Gert Verheyen was de beste Bruggeling op het veld maar miste wel de beslissende strafschop Foto: © Photo News
Club Brugge speelde gisteren op de Brugse Metten 2-2 gelijk tegen FC Porto. Vooral de eerste helft tegen de Champions League-winnaar van 2004, die de Goeden Dag Trofee won na strafschoppen, maakte duidelijk dat Club na de wissel Sollied-Ceulemans en het vertrek van Simons en Ceh nog naar het juiste ritme zoekt.Het was voor de wedstrijd vooral uitkijken naar wie nieuwe trainer Jan Ceulemans tussen de lijnen zou brengen voor zijn grote generale repetitie en voor welk systeem hij daarbij zou kiezen. En de Caje zorgde meteen voor een verrassing. Het onder Sollied jarenlang heilige 4-3-3 werd overboord gekieperd en vervangen door een 3-5-2.

Ook voor de spelers was het duidelijk wennen aan het nieuwe spelsysteem. Verschillende Bruggelingen liepen zonder resultaat te zoeken naar hun positie. Alleen de onvermijdelijke Gert Verheyen haalde alweer meteen hoog niveau.

De nieuwe aanvoerder kon net niet bij een pass van spitsbroeder Balaban en zag daarna twee mooie individuele acties in laatste instantie afgeblokt. Op dat ogenblik stond blauw-zwart wel al achter. Maertens haalde Postiga onderuit, McCarthy zette de terechte strafschop feilloos om.

Teruggrijpen naar 4-3-3

Club kon alleen in het tweede kwartier even goede combinaties op de mat leggen. Voor de rest bleef het zoeken en proberen tegen een technisch superieur Porto. Maar op slag van rust stak scheidsrechter Allaerts een handje toe en floot een strafschop na een licht duwtje van Lucho op Leko. Balaban bracht de stand weer in evenwicht.

Was het gepland of ingegeven door het stroeve spel? Jan Ceulemans greep in de tweede helft alvast terug naar een 4-3-3. Een ingreep die bij Brugge duidelijk de automatismen voor een deel terugbracht. Al liep het met Vermant als verdedigende en Leko als aanvallende middenvelder nog lang niet zo vlot als met Simons en Ceh.

De bijzonder talrijk opgekomen supporters lieten het niet aan hun hart komen en scandeerden de namen van nieuwe coaches Ceulemans en Van der Elst. Vermant en Leko kregen een hartverwarmende applausvervanging.

Balaban in slotfase

Het publiek verstomde wel toen twaalf minuten voor tijd Ricardo Costa Porto op voorsprong bracht. Bosko Balaban zorgde er in de slotminuten toch nog voor een opsteker in de door de vele wissels dan al lang doodgebloede wedstrijd. Na een prima voorzet van Ishiaku prikte de Kroaat, die nochtans geen supermatch speelde, fraai zijn tweede van de avond binnen.

Een gelijkspel dat echter niet kon verdoezelen dat Club Brugge, dat de strafschoppenreeks verloor met 6-5 na een misser van Verheyen, in de twee weken die nog resten voor de start van de competitie en de voorronde van de Champions League nog werk aan de winkel heeft.