JERUZALEM - Het Israëlische parlement zal vandaag drie moties van wantrouwen onderzoeken tegen premier Ariel Sharon. Dat heeft een parlementaire bron gemeld. Het is de eerste test voor de Israëlische premier sinds hij zijn meerderheid verloor.

De Meretz-partij en de Arabische partijen hebben een motie van wantrouwen ingediend in verband met de verminderingen in het gezondheidsbudget, terwijl de Shasspartij de overheid verwijt verkeerde keuzes gemaakt te hebben inzake de sociale politiek.

Een andere extreem-rechtse partij, de Nationale Unie, die zich bij de oppositie heeft gevoegd nadat twee van zijn ministers op 6 juni werden ontslagen, hoopt een meerderheid van 61 afgevaardigden te kunnen verzamelen om zo de regering onder druk te zetten om af te stappen van het plan voor een unilaterale scheiding met de Palestijnen. Een minister en een vice-minister van de religieuze Nationale Partij werden ontslagen toen zij protesteerden tegen de nakende goedkeuring van dat plan door het kabinet. Het plan gaat over een gespreide ontmanteling van 21 kolonies in de Gazastrook, de Israëlische terugtrekking uit de regio en de splitsing van vier geïsoleerde nederzettingen in het noorden van de Westelijke Jordaanoever vanaf maart 2005.

Als resultaat van de ontslagen en afvalligheid heeft de coalitie van premier Sharon maar 59 afgevaardigden meer op een totaal van 120.

Een vijftiental afgevaardigden van Sharons eigen partij, de Likoedpartij, heeft ook al aangegeven dat zij de nieuwe versie van het scheidingsplan, dat door het kabinet werd aangenomen nadat de eerste versie op 2 mei werd verworpen, niet goedkeuren. Tijdens de wekelijkse regeringsbijeenkomst gisteren heeft Sharon gewaarschuwd dat hij verwacht dat zijn ministers hem tijdens de stemming zullen steunen.

De Arbeiderspartij met 21 afgevaardigden, die het plan steunt, heeft ook al aangekondigd dat de overheid op hun steun zou kunnen rekenen.