ISTANBOEL - De ministers van Buitenlandse Zaken van de lidstaten van de Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC) zijn vandaag in Istanbul samengekomen voor een driedaagse vergadering. Verwacht wordt dat de lidstaten een oproep lanceren tot een opheffing van het embargo tegen de Turks-Cyprioten, nadat die zich in april uitspraken voor een hereniging van het eiland.

Er zullen ook vier commissies in het leven worden geroepen waarvan er één zich zal buigen over politieke kwesties in verband met Irak, Palestina en Cyprus. De drie andere commissies behandelen culturele en sociale, administratieve en financiële problemen.

Turkije voert daarbij ook campagne voor de post van secretaris-generaal in de OIC. Hierover wordt nog tijdens deze bijeenkomst beslist, maar ook Bangladesh en Maleisië ambiëren de baan.

De ministers zullen zich ook buigen over het Amerikaanse plan voor het ,,Groter Midden Oosten'', dat de landen in het Nabije Oosten en Noord-Afrika moet democratiseren. De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan had na de G8-bijeenkomst echter reserves bij het Amerikaanse initiatief. ,,De verschillen tussen de landen moeten in acht worden genomen'', benadrukte hij.

In de marge van de OIC-top vergaderen de buitenlandministers van de buurlanden van Irak, samen met Egypte, over de toekomst van Irak.