ISTANBUL - Bij een bank in de Turkse stad Istanbul is vanmorgen een kleine bom ontploft. Eén persoon raakte gewond. Volgens het persbureau Anatolia zat de bom in een vuilnisbak en is de gewonde een conciërge.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist. In het verleden hebben islamitische, Koerdische en linkse radicale groepen aanslagen gepleegd in Istanbul.

Vandaag komen ministers van Buitenlandse Zaken van de 57 landen tellende Organisatie van de Islamitische Conferentie in Istanbul bijeen. Op 28 en 29 juni vindt in de stad een Navo-top plaats in aanwezigheid van de Amerikaanse president George Bush.

Bewakers gedood

In een dorp in het zuiden van Turkije hebben vermoedelijke Koerdische rebellen drie door de overheid aangestelde bewakers gedood.

Sinds de Koerdische rebellen begin deze maand een eind maakten aan een bestand dat zij vijf jaar geleden eenzijdig hadden afgekondigd, is het geweld in Turkije weer opgelaaid. Zondag voerden de rebellen een raketaanval uit op een officiersclub in de zuidoostelijke stad Bingol. Bij een vuurgevecht dat daarop volgde, kwamen twee rebellen om. Zaterdag kwamen in de aangrenzende provincie Tunceli twee soldaten om toen hun auto door rebellen onder vuur werd genomen.

In Diyarbakir, de grootste stad van Zuidoost-Turkije, gingen zondag meer dan twintigduizend Koerden de straat op om te betogen voor vrede. Het onlangs uit de gevangenis vrijgelaten oud-parlementslid Leyla Zana drong er bij de rebellen op aan hun bestand te hervatten.