FRANKFORT (bloomberg) - De euro dook gisteren omlaag nadat voorzitter Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank (ECB) in een interview eerder pessimistische geluiden liet horen over de economische evolutie van de eurozone. De kans wordt nu een stuk groter geacht dat de ECB de rente binnen afzienbare tijd nog wat verlaagt.

Zo'n mogelijke renteverlaging is uiteraard geen aantrekkelijk vooruitzicht voor beleggers. Zij keerden de euro gisteren dan ook massaal de rug toe en deden de koers tegenover de dollar zakken tot in de buurt van 1,22 dollar.ro. In februari piekte de Europese eenheidsmunt op een koers van 1,29 dollar voor een euro. Tegenover de dollar leed de euro gisteren zijn ergste eendagsverlies in drie weken. Tegenover de yen was het van september geleden dat op één dag nog zoveel terrein werd verloren.

Uit een rapport van de ECB bleek gisteren dat beleggers in januari twee keer zoveel geld uit de eurozone wegtrokken als in december. Dat maakt de euro nog kwetsbaarder tegenover de dollar.

In een interview met het Duitse Handelsblatt waarschuwde Trichet dat de Bank mogelijk haar groeiverwachtingen voor dit jaar zal moeten verlagen als de vraag naar goederen en diensten in de eurozone niet snel toeneemt. Momenteel houdt de ECB het voor dit jaar nog bij een groei van 1,8 procent. De Amerikaanse centrale bank verwacht voor de Verenigde Staten een groei van 5 procent.

Voorzitter Guy Quaden van de Nationale Bank, die ook in het bestuur zetelt van de ECB, verklaarde van zijn kant aan de Franse krant Le Monde dat de ECB ,,nog wel wat munitie over heeft'' om de groei aan te zwengelen. Dat werd algemeen geïnterpreteerd als een waarschuwing dat de rente mogelijk toch nog een keer zal worden verlaagd.

Tijdens het vierde kwartaal vertraagde de groei van de Europese economie onder druk van een stagnerende consumptie en door de verzwakkende export tot 0,3 procent. Erg zwak in vergelijking met de Verenigde Staten die één procent haalden en Japan dat zelfs 1,7 procent liet optekenen.

Dat de export achteruit boerde is een gevolg van de klim van de euro. De eenheidsmunt werd afgelopen jaar ruim 20 procent duurder tegenover de dollar.

De stagnerende consumptie wordt voor een goed deel toegeschreven aan de almaar hoger oplopende werkloosheid in de eurozone. Tijdens de jongste twaalf maanden zat gemiddeld 8,8 procent van de actieve bevolking zonder werk. En mensen die leven van een uitkering, consumeren nu eenmaal minder dan werkenden.

De Amerikaanse regering publiceerde gisteren cijfers waaruit blijkt dat de consumptie in de grootste economie ter wereld in februari 2,5 procent omhoog schoot, na een duik met 2,7 procent de maand voordien. Hoewel dat wat moet gerelativeerd worden door de grote invloed van investeringen in transportmiddelen. Als daar abstractie van wordt gemaakt, zakten de bestellingen in februari met 0,3 procent, tegenover een stijging met 0,6 procent de maand voordien.

Uit de koers van de termijncontracten kunnen analisten afleiden dat de markt nu al binnen de drie maanden een renteverlaging verwacht. Sinds juni vorig jaar hanteert de ECB een kortetermijnrente van 2 procent, maar volgens analisten moet daar ten minste een half procentpunt af. Dat zou in theorie al kunnen gebeuren op één april, tijdens de volgende bijeenkomst van het directiecomité van de bank.

Uit een rapport van de ECB blijkt dat een eventuele renteverlaging pas na anderhalf tot twee jaar een echte stimulans geeft aan de investeringen. De Europese economie reageert dus veel trager op een renteverlaging dan de Amerikaanse waar het effect na zes maanden al duidelijk voelbaar is.

Morgen publiceert het gezaghebbende Ifo-onderzoeksinstituut in München zijn vertrouwensindex voor het Duitse bedrijfsleven. Die maandelijkse index wordt in heel Europa als een belangrijke indicator beschouwd, en economen vrezen dat hij een daling zal te zien geven. Uit een steekproef van het persbureau Bloomberg blijkt dat rekening wordt gehouden met een daling van 96,4 naar 95,7.