FRANKFORT (reuters) - De verwachting dat er fusies op til zijn in de Duitse banksector werd gisteren nog eens extra gevoed door een oproep van een ambtenaar van de centrale bank dat er een sterke Duitse bank moet blijven bestaan. Bovendien maakte de topman van Commerzbank allusies op een mogelijke fusie met concurrent HVB.

Edgar Meister, die bij de Bundesbank verantwoordelijk is voor het toezicht op de liquiditeit van de Duitse banken, zei dat Duitsland minstens één grote bank nodig heeft om zijn economische belangen veilig te stellen. In een interview met een regionaal weekblad zei Klaus-Peter Müller, de topman van Commerzbank, bovendien dat volgens hem alleen Commerzbank en de HVB Group in aanmerking kwamen voor een grote fusie in Duitsland. ,,De vraag die volgens mij dit jaar beantwoord moet worden, is: waar willen we naartoe? En staan we samen niet sterker dan elk apart?''

Eerder deze week voedde ook HVB de speculatie al door te stellen dat het deel wilde uitmaken van de consolidatie en dat het al gesprekken had gehad met potentiële partners. Een fusie tussen Commerzbank en HVB, die beide al jaren kampen met enorme afschrijvingen, zou de start kunnen betekenen van een ruimere consolidatiebeweging in de sector. Als Deutsche Bank, de grootste van het land, gekocht zou worden door een buitenlandse concurrent - waarover ook veel speculatie is - zouden HVB en Commerzbank, de nummers twee en drie, samen een ,,sterke'' Duitse speler kunnen vormen, met nauwe banden met het Duitse bedrijfsleven. Volgens sommige bronnen heeft Deutsche verkennende fusiegesprekken gevoerd met de Amerikaanse Citigroup, maar zijn die weer afgebroken. De uitspraken van Meister voeren volgens waarnemers de druk op Deutsche op om niet in zee te gaan met een buitenlandse partner.