Pauwels krijgt slechts ,,habbekrats'' voor zijn bedrijf
Vic Pauwels noemde zich een gelukkig man. De verkoop van zijn groep was onvermijdelijk geworden ondanks de positieve ommekeer waarvoor ceo Eric Van Zele had gezorgd. Foto: © Wim Kempenaers
BRUSSEL - Vic Pauwels, eigenaar van de internationale transformatorengroep Pauwels Trafo met hoofdzetel in Mechelen, krijgt nauwelijks cash geld bij de verkoop van zijn groep. Crompton Greaves uit India ,,betaalt'' door bestaande schulden van de groep over te nemen. ,,Voor mij ging het om het veilig stellen van de tewerkstelling'', zei Vic Pauwels gisteren.

,,Ik ben vandaag een gelukkig man'', zei Pauwels - die circa 40 jaar bij het bedrijf betrokken was - over de verkoop van zijn groep. De verkoop aan de Indiërs (DS 8 februari) was onvermijdelijk geworden ondanks de positieve ommekeer die ceo Eric Van Zele had teweeggebracht.

,,Er was afgelopen jaar opnieuw bedrijfswinst en cashflow tegenover een groepsverlies in 2003 van 20 miljoen euro. Toen was de situatie weinig rooskleurig'', zei Van Zele gisteren op een inderhaast georganiseerde persconferentie. De aankondiging van de verkoop was voor maandag gepland, maar de Indiase overnemer verspreidde gisteren al een communiqué. Pauwels, met een jaarlijkse verkoop van 30.000 transformatoren en bijna 2.000 personeelsleden, behoort bij de tien grootste producenten van driefasige distributie- en vermogenstransformatoren. De groep bleef echter te lang vasthouden aan de verkoop van ,,naakte transfomatoren'' terwijl de grote concurrenten (Alsthom, ABB, Siemens) totaaloplossingen aanboden. Bovendien kampte Pauwels met een te zwakke kapitaalstructuur als gevolg van opgelopen verliezen. ,,Ons orderboekje is, met uitzondering van de Canadese vestiging, opnieuw goed gevuld, maar daarvoor hebben we extra werkkapitaal nodig en dat hebben we niet. Bovendien konden we zonder partner niet de stap naar geïntegreerde oplossingen doen'', zei Van Zele gisteren over de redenen voor de verkoop. Pauwels had eind vorig jaar nog 55 miljoen euro financiële schulden en 14 miljoen euro aandeelhoudersleningen. Grofweg de helft van de schulden werd kwijtgescholden om de verkoop mogelijk te maken. Precieze details geeft het bedrijf niet. Crompton Greaves waardeert Pauwels op 32,10 miljoen euro en in dat bedrag zitten de overgenomen schulden plus een kleine cashuitkering voor de aandeelhouders. Crompton Greaves boekt een omzet van 345 miljoen waarvan slechts 60 miljoen met transformatoren. Pauwels haalt 257 miljoen, volledig in transformatoren. ,,De Indiërs staan sterker in de producten en diensten errond. Dit is een zeer complementaire fusie'', zei Van Zele die zich geëngageerd heeft om Pauwels nog twee jaar te leiden. Pauwels had 74% van de aandelen. De Gimv en het Nederlandse Vegim de rest.

(pdd)