Op Euronext Brussel was het vrijdag een resultatenhoogdag, met cijfers van Belgacom, Innogenetics, Artwork Systems, Real Software, Ter Beke, Van de Velde en Quick (van donderdagavond). De Bel20-index klokte 0,71% hoger af.

Belgacom was het meest gegeerde aandeel. Er veranderden meer dan 4 miljoen stuks van eigenaar, tegen een gemiddeld dagvolume van ruim 800.000 stuks. Dit resulteerde in een koerswinst van 3,2%.. Delhaize profiteerde van een adviesverhoging van Credit Suisse First Boston en ging 1% hoger tot 58,55 euro. D'Ieteren won donderdag al 4,8% na meevallende resultaten en kreeg er nog eens 2,3% bij. Andere stijgers waren Umicore (2,4%) en Agfa-Gevaert (2,3%).

Op de brede markt voerde Quick de ranglijst aan. Het aandeel steeg bij een handel die 10 keer hoger lag dan normaal, 4,7% tot 15,96 euro, het hoogste niveau sinds begin 2001. Real Software steeg 1,6%. Aan de onderkant van de koerstabel stond IBA met een koersval van 7%. Het verhandelde volume lag anderhalve keer hoger dan normaal. Analisten zagen geen verklaring. Innogenetics zakte 1,4%.

Overal in Europa gingen de beurzen vrijdag vooruit, in het zog van grote olieproducenten als BP en Total. Die gingen met 2,3% omhoog na het nieuws over stijgende prijzen voor ruwe olie, tot boven 51 dollar per vat. De dagwinst verkleinde het verlies op weekbasis van de noteringen in de Dow Jones Stoxx 600 Index tot 0,3%.

Eenzelfde patroon in de Verenigde Staten , waar de olieaandelen en sterke groeicijfers voor het laatste kwartaal van vorig jaar de Dow Jones met 0,57% deed stijgen.

In Japan sloot de Nikkei-index af met een forse winst van 1,10%, te danken aan de gunstige koers van de technologiewaarden en een daling van de yen tegenover de dollar.