-  700 miljoen krediet voor woningaankoop
-  Centea verhoogt rentevoet op woningkrediet
-  Ontvangsten roerende voorheffing omhoog

700 miljoen krediet voor woningaankoop

Vorig jaar werd in België voor 700 miljoen euro aan hypothecaire kredieten verleend voor de aankoop van een woning. Dat becijferde de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK). Het gaat om de helft van alle hypothecaire kredieten die in 2004 werden toegestaan; voorts gaat het om leningen voor de bouw of verbouwing van woningen, en voor de aankoop van bouwgrond. Voor de bouw van woningen bleef het verstrekte krediet beperkt tot 200 miljoen euro.

De markt voor hypothecair krediet nam in totaal met 3,8 procent toe. De stijgende bouwprijzen en de lage rentevoeten hebben ertoe geleid dat het gemiddelde bedrag van de hypothecaire kredieten in nauwelijks drie jaar met 21 procent is toegenomen. Het aandeel van kredieten met jaarlijks veranderende rentevoet is goed voor 53,3 procent van de markt. De kredieten met vaste rentevoet hadden in 2004 nog een aandeel van 27,5 procent.

(belga)

Centea verhoogt rentevoet op woningkrediet

Centea gaat vanaf maandag 28 februari de rentevoeten op haar woningkredieten verhogen, met 0,05 tot 0,15 procent; de rentevoet van de formule met jaarlijks herzienbare rentevoet blijft ongewijzigd. In de aanloop naar Batibouw hebben verscheidene banken hun rentevoeten verlaagd. Donderdag nog verlaagde Ethias de rentevoet voor een jaarlijks herzienbare lening tot 2,85 procent (met voorwaarden). Centea is een van de eerste banken die de rentevoet laat stijgen. Oorzaak is volgens de bank dat de marktrente op lange termijn in de voorbije dagen met 25 basispunten is gestegen. ,,De druk op de marges bij hypothecair krediet was al groot, maar is daardoor nog groter geworden'', aldus Leo De Roeck van Centea. Bij moederbedrijf KBC wordt voorlopig geen verhoging doorgevoerd. Ook bij andere banken als Fortis, ING en Dexia wordt voorlopig (tijdens Batibouw) niet aan een verhoging van de rentevoeten gedacht.

(belga)

Ontvangsten roerende voorheffing omhoog

In de maand januari zijn de ontvangsten uit de roerende voorheffing met 42,7 procent gestegen. Dat kondigde minister van Financiën Didier Reynders vrijdag aan, na afloop van de ministerraad. Reynders is tevreden dat er naast de 500 miljoen euro die de eenmalige bevrijdende aangifte (EBA) heeft opgebracht, ook andere kapitaalstromen voor een positieve invloed op de overheidsfinanciën zorgen. Uit cijfers van Financiën blijkt dat de fiscale ontvangsten in de maand januari met 4 procent of 252 miljoen euro zijn gestegen. Dat is 23,8 miljoen euro hoger dan geraamd.

(belga)