BRUSSEL - De NMBS heeft gisteren elk spoor van ABX uit zijn boeken gewist. De logistieke dochter van de NMBS had het afgelopen boekjaar een negatieve impact van ongeveer 400 miljoen euro op de resultaten van de NMBS.

De spoorwegmaatschappij boekte het afgelopen jaar een nettoverlies van 350,1 miljoen euro. In 2003 lag het verlies met 333,3 miljoen euro iets lager. Maar het zware verlies werd vooral getekend door de negatieve impact die ABX op de resultaten had.

De spoorwegmaatschappij boekte ABX volledig af en legde een aantal voorzieningen aan, onder meer voor de waarborgen die de NMBS nog altijd toestaat voor de schulden die ABX Duitsland aangaat.

Het goede nieuws is dat de spoorwegmaatschappij het operationeel een stuk beter deed dan het jaar voordien.

Het saneringsplan Move dat Vinck op poten zette, werpt al de eerste vruchten af. De spoorwegmaatschappij telde eind vorig jaar 39.061 werknemers, tegenover 40.898 bij het begin van het jaar. De personeelskosten verminderden daardoor met net geen 25 miljoen euro.

Gevolg van de productiviteitsverbetering is dat de operationele cashflow, op vergelijkbare basis, verbeterde met 75,4 miljoen euro. De NMBS wordt toch nog altijd geconfronteerd met een operationele cashdrain van 33,9 miljoen euro. Het operationele verlies verminderde met 93,2 miljoen euro en kwam uit op 35,8 miljoen euro.

(cv)