LOENHOUT - Het Harelbeekse familiebedrijf Vyncke kent de jongste jaren veel succes met de bouw van verbrandingsinstallaties zoals die van John Vermeiren.

Vyncke bouwde oorspronkelijk installaties voor de verbranding van het kaf dat vrijkwam bij de vlasverwerking in de Leiestreek. Sindsdien is het werkterrein uitgebreid naar de verbranding van alle mogelijke vormen van biomassa. Met de huidige aandacht voor milieuvriendelijke energietechnieken hebben de ketels van Vyncke de wind in de rug. Wereldwijd heeft het bedrijf zo'n drieduizend installaties gebouwd. Zeventig procent daarvan staat in het buitenland, waarvan heel wat in Azië.

De glastuinbouw is een relatief nieuwe markt voor Vyncke. ,,Het is begonnen in Canada'', zegt verkoopdirecteur Joost Vercaemst. ,,Toen de gasprijs begon te stijgen, wilden de tuinders overschakelen op hout. Dat is daar volop aanwezig.'' Tot nu heeft Vyncke acht Canadese glastuinbouwbedrijven voorzien van een houtverbrandingsinstallatie. Veel van de Canadese tuinders zijn geëmigreerde Nederlanders, en via hun connecties ontstond er ook in Europa belangstelling voor de techniek. Nu verkoopt Vyncke ook installaties in Nederland, Frankrijk en België. In ons land zijn vier tuinbouwbedrijven met houtverbrandingsinstallaties uitgerust.

Hout is er genoeg, zegt Vercaemst. Maar veel van het sloophout dat op de markt komt, is nog vervuild met verfresten of andere onregeldheden. Dat hout is goedkoper dan zuiver hout, maar vergt extra filters op de verbrandingsoven om aan de milieu-eisen te voldoen.

(rmg)