BRUSSEL - De toon is veranderd bij Belgacom. De resultaten over 2004 waren goed, maar de voormalige monopolist is zich meer dan ooit bewust van een sterkere concurrentie in de mobilofonie en de vastelijndiensten. Voor dit jaar verwacht de directie maar een beperke omzetgroei. Ondertussen gaat alle aandacht naar het terughalen van klanten en ,,het winnen van de breedbandstrijd''.

TOPMAN Didier Bellens bleef vrijdag zeer optimistisch, maar de cijfers liegen er niet om: de concurrentie is hier om te blijven. Zelfs de mobiele afdeling Proximus, die bekeken wordt als de groeipoot van het bedrijf, moest 3,7 procent marktaandeel afstaan. De sterke groei van concurrenten Mobistar en Base deed het aantal actieve klanten dalen tot 4.198.000 en het marktaandeel naar 50 procent. De gemiddelde opbrengst per gebruiker steeg wel van 40,3 naar 41 euro. Bellens verwacht niet dat de nieuwe derdegeneratiemobilofonie, umts, dit jaar al aanzienlijke opbrengsten zal opleveren en gaat uit van een beperkte omzetgroei voor Proximus van 3 procent.

In de vaste telefonie kon Belgacom wel 142.000 klanten terugwinnen van de concurrentie. Toch daalde het omzetcijfer met een half procent tot 3,09 miljard euro. De groei in breedband en van de nationale groothandel in belminuten konden dan nog gedeeltelijk de dalende omzet afremmen.

Bellens mikt voor de komende jaren vooral op de groei van nieuwe breedbanddiensten en digitale televisie. Maar die zullen dit jaar nog niet voldoende volume halen om als vangnet te dienen. Daarom wordt in de vastelijndivisie eeen daling van 3 procent in omzet verwacht. Ondertussen worden wel de marketinginspanningen opgedreven. ,,Een klant kan je niet winnen door alleen op een knop te drukken'', zegt de topman.

Belgacom plant wel de lancering van interactieve digitale televisie in de eerste helft van het jaar. Belgacom TV loopt via het supersnelle vdsl-netwerk, de opvolger van de adsl-technologie die breedbandinternet in huis brengt. De kijker zal met ineractieve tv via het televisiescherm spelletjes kunnen meespelen, of een film op aanvraag bekijken. Door het gebruik van de settop box, een toestel dat je tussen televisietoestel en aansluiting plaatst, wordt een groot deel van het internet ook beschikbaar via de televisie.

Ook de testen om te telefoneren via het internet gaan door. Maar voor wat door technici Voice over IP wordt genoemd, bestaan er nog geen commerciële plannen voor de consumentenmarkt.

Belgacom zette verleden jaar een nettowinst neer van 922 miljoen euro tegenover 172 miljoen euro in 2003. Toen zat er in de boeken wel 897 miljoen euro aan eenmalige kosten voor de overdracht van het pensioenfonds aan de Belgische Staat. De groepsomzet steeg met 1,6% tot 5,54 miljard euro.

De operator verwent ondertussen wel zijn aandeelhouders met een extra dividend. Naast het gewone brutodividend van 1,38 euro per aandeel, komt er een buitengewoon brutodividend van 55 eurocent. Belgacom koopt ook voor maximaal 300 miljoen euro aan eigen aandelen in, minder dan de geplande 500 miljoen euro waarover eind 2004 sprake was. Volgens financieel directeur Ray Stewart houdt Belgacom die aandelen in kas maar hij sluit niet uit dat ze kunnen gebruikt worden voor het financieren van buitenlandse overnames of fusies.

Belgacom is samen met vier andere partijen nog geïnteresseerd in een participatie van 51 procent van Cesky Telecom. Volgens Bellens is er geen sprake van een echt dossier voor de Tsjechische operator maar toch zit er al een team van Belgacom in Praag om de boeken te onderzoeken. Als er een overname komt, zegt de topman, dan is het wel alleen door Belgacom en niet samen met partners in een consortium.

Bellens vreest bij buitenlandse overnames ook niet voor de financiële gezondheid van het bedrijf en voor het dividendbeleid. Belgacom blijft bij zijn plan om jaarlijks een dividend van 50 tot 60 procent van de nettowinst uit te keren. ,,Zolang we waarde blijven creeren, kunnen we blijven groeien.''

De beleggers reageerden vrijdag enthousiast op het extra dividend en duwden de aandelenkoers met 3,2% omhoog tot 31,85 euro.