Op de Beeck wil  gefocust Real Software
KONTICH - Nog verlies in 2005 en pas winst in 2006, zo beloofde Peter Op de Beeck, de nieuwe ceo van Real Software, gisteren. Hij schetste drie prioriteiten: een strategisch plan opstellen, klantenfocus en de malaise bij de troepen omzetten in hernieuwde trots.

DE West-Vlaming Peter Op de Beeck was sinds 1998 aan de slag in Californië, waar hij de claims services groep leidde bij de personeelsdienstengroep ADP. Hij was daarvoor al bij ADP aan de slag geweest in een staffunctie naar aanleiding van de verkoop van het softwarebedrijf Turbodata aan ADP. Een verkoop die hem en enkele zakelijke vrienden uit het Vlerick-netwerk (onder anderen zijn schoonbroer Louis Verbeke) een stevige winst opleverde, die geherinvesteerd werd in nevenbedrijfjes van Lernout & Hauspie en in het controlevehikel L&H Holding.

Op de Beeck zelf geeft geen commentaar op de toenmalige constructies, ook al roepen ze vragen op bij de buitenwacht. ,,In een democratie heb je het recht om te zwijgen'', reageert hij. Over zijn overstap naar Real Software wil hij wel iets kwijt.

,,Ik leidde bij ADP één divisie, de rendabelste, maar ADP is een heel groot bedrijf. Of mijn divisie het nu beter deed of niet, de beurskoers reageerde niet. Ik had de ambitie om een directe impact te hebben op de business.'' Volgens Op de Beeck is de software en ICT-sector in België vrij rijp, waardoor het beter was bij een bestaand bedrijf aan de slag te gaan in plaats van iets van nul op te bouwen, ,,alhoewel ik een bouwer ben''.

Of het klopt dat stichter Rudy Hageman, die zijn bedrijf kwijtspeelde, overnemer Gores Technology de naam van Op de Beeck aanbracht, geeft de ceo opnieuw geen commentaar. Zijn bekommernis is naar eigen zeggen om van Real Software een groep te maken die een beheersbare omvang heeft en producten en diensten aanbiedt vanuit zijn competentie.

Volgens Op de Beeck, die sinds oktober de IT-groep leidt, was Real Software daar te veel van afgeweken. ,,Real Software moet terug meer naar zijn kerncompetenties en daarom zal de omzet dit jaar nog lichtjes dalen.'' Afgelopen jaar zakte de omzet met 20% tot 133,1 miljoen. Er was een symbolische bedrijfswinst van 1,6 miljoen en een nettoverlies van 32,6 miljoen.

De stijging van het bedrijfsresultaat komt er na het dichten van de grootste lekken in de ,,retaildivisie'' waar het bedrijf klanten als Blokker bedient, en na het verlies van 212 banen waarvan het gros spontane vertrekken waren als gevolg van de aanhoudende malaise. Daardoor moet Real Software nu opnieuw selectief aanwerven.

Het managementteam staat er volgens Op de Beeck vrijwel volledig. Van de oude garde blijft nauwelijks iemand over. De helft van het managementteam zijn ex-Turbodata-directeuren. Naast Op de Beeck gaat het om Guy Herregodts die tot voor kort algemeen directeur was van de divisie OmegaSoft ICT Solutions bij Omega Pharma, en Paul De Schrijver die overigens overstapt vanuit ADP Europe waar hij in Parijs gevestigd was. Herregodts wordt sales & marketing-directeur, De Schrijver krijgt ,,international operations''. Real Software zoekt nog een CTO (chief technology officer).

Na de overname door Gores is het schuldenprobleem van Real Software opgelost. Het aantal aandelen steeg erdoor tot 181,5 miljoen. Toch zit het bedrijf nog krap bij kas. Op de Beeck hoopt bij de banken voor circa 10 miljoen euro kredieten los te weken als aanvullend werkkapitaal. Real Software heeft voorlopig nog altijd een negatief eigen vermogen. Op de Beeck wil tegen het tweede kwartaal een vijfjarenplan klaar hebben voor Real Software.

(pdd)