De markten hadden er vorige week niet zo veel last van, maar deze week lijken de zorgen over de olieprijs en de rente weer op de beursprestaties te gaan wegen.
In Azië viel de schade wel mee, met een verlies van 0,3% voor de MSCI Asia-Pacific Index. In Japan verloren enkele financiële aandelen terrein omdat Citigroup van plan is om zijn belang in Nikko Cordial, het derde effectenhuis van Japan, af te bouwen. Nikko Cordial verloor 6,9% tot 51 yen. Ook de Japanse exporteurs hadden het moeilijk, met verliezen tot een procent voor de autosector.Europa werd net als maandag omlaag getrokken door de olieaandelen. UBS raadde zijn klanten aan om hun belangen in die sector terug te schroeven, als gevolg van stijgende exploratiekosten en de onvoorspelbare evolutie van de olieprijs. De Dow Jones Stoxx 50 Index verloor 1,4% tot 2.704 punten. De Stoxx 600 verloor 1 procent, de Euro Stoxx 50 1,2%.

De Franse oliereus Total verloor 1,9% tot 160,3 euro. BP liet 0,7% liggen tot 486,75 pence. Het Italiaanse Eni daalde met 1,2% tot 17 euro. Royal Dutch/Shell, dat door UBS van ,,kopen'' op ,,neutraal'' werd gezet, verloor 1,7% tot 42,76 euro. Het Britse zusteraandeel Shell Transport & Trading verloor 1 procent tot 407,5 pence.

De telecomgroep France Telecom verloor 1,2% tot 20,24 euro na de bekendmaking van de prijsvork voor de beursgang van zijn goudengidsendivisie Pages Jaunes.

De Zwitserse uurwerkenmaker Swatch verloor 2,7% tot 34,35 Zwitserse frank in reactie op zwakke exportcijfers over de maand mei. Financiere Richemont, dat Cartier-horloges maakt, daalde met twee procent tot 32,3 Zwitserse frank. Nog in Zürich tuimelde Swiss International Air Lines 5,3% omlaag naar 10,65 Zwitserse frank na een winstwaarschuwing. Het bedrijf zegt dat het dit jaar misschien toch een operationeel verlies zal boeken.

Deutsche Post ging 1,4% omlaag naar 17,04 euro nadat de onofficiële koers van dochterbedrijf Postbank, dat vandaag zijn eerste notering krijgt, onder de verwachte intekenprijs van 31,5 euro was gedaald.

Ook in Amerika moesten de aandelenmarkten gisterochtend omlaag, ondanks goede resultaten uit de banksector en bij het technologiebedrijf PalmOne. De Dow en de Nasdaq verloren rond het half procent.

Wal-Mart was de grootste daler in de Dow, met 2,1% tot 53,78 dollar. Morgan Stanley verloor 0,7% terrein, terwijl Goldman Sachs stabiel bleef.