Beursgang Pages Jaunes kan tot 1,79 miljard opbrengen
Gedelegeerd bestuurder Thierry Breton wil de schulden van France Telecom afbouwen. Foto: © bloomberg news
PARIJS (reuters, bloomberg) - France Telecom heeft gisteren de aftrap gegeven voor de beursnotering van zijn bedrijvengids, de Pages Jaunes. De beursgang moet tot 1,79 miljard euro opbrengen. Het is daarmee de grootste beursintroductie in Frankrijk sinds 2002.

FRANCE Telecom legde de prijsvork voor de verkoop vast op 13,2 tot 15,2 euro per aandeel. Daarmee plakt het een marktwaarde op zijn filiaal die kan oplopen tot 4,16 miljard euro. France Telecom brengt minstens 30 procent van de Pages Jaunes naar de beurs, maar kan het aanbod uitbreiden tot 43 procent. De inschrijvingsperiode loopt tot 6 juli.

Particuliere beleggers krijgen een korting van 0,3 euro op de prijs en betalen dus 12,9 tot 14,9 euro per aandeel. De definitieve prijs wordt vastgelegd op 7 juli en het aandeel wordt voor het eerst genoteerd op 8 juli.

De beursgang van de telefoonboeken-dochter past in de plannen van gedelegeerd bestuurder Thierry Breton om de schulden van France Telecom af te bouwen en het accent te verschuiven naar hogesnelheids-internetdiensten en mobiele diensten. De opbrengst van de verkoop van Pages Jaunes moet onder meer de volledige overname van de internetdochter Wanadoo mee financieren.

Analisten schatten de slaagkansen van de beursgang hoog in. ,,Pages Jaunes doet het operationeel goed, is rendabel en zal een dividend uitbetalen'', zei Xavier de Champsavin van Meeschaert Asset Management gisteren. ,,In de markten van vandaag zijn dat pluspunten voor een belegger.''

De omzet van Pages Jaunes steeg in 2003 met 4 procent tot 917 miljoen euro, en de onderneming verwacht voor 2004, 2005 en 2006 een omzetstijging van telkens 4 tot 6 procent. De nettowinst kwam in 2003 uit op 183 miljoen euro.

De beursgang komt er op een moment dat de toevloed van nieuwe bedrijven naar de beurs in Europa blijkbaar aan een pauze toe is. Vorige week bracht de beursgang van de Franse vliegtuigmotorenbouwer Snecma, een overheidsbedrijf, minder op dan de Franse regering had gehoopt. De beursgang van Pages Jaunes wordt in elk geval de grootste beursintroductie in Frankrijk sinds die van Auroroutes du Sud in maart 2002.

Pages Jaunes is niet de enige bedrijvengids die dit jaar onder de hamer gaat. Vorige maand haalde Findexa, de grootste Noorse uitgever van bedrijvengidsen, 11 miljard kroon op via een beursgang. En ook de Nederlandse uitgever VNU wil af van de telefoongidsen die hij uitgeeft in zeven landen, waaronder de Gouden Gids in België.