AMSTERDAM (bloomberg, reuters) - Er is een prijzenoorlog in de maak rond de tarieven voor sms-berichtjes in Nederland. Nadat KPN vorige week had bekendgemaakt dat het zijn tarieven met 61 procent verlaagde, reageerde zijn concurrent Telfort vrijwel onmiddellijk met een prijsverlaging van 65 procent.

KPN verlaagde vorige week de prijs voor een sms'je van 23 eurocent tot 9 cent, een prijsdaling met liefst 61 procent. De operator wil daarmee het gebruik van de tekstberichtjes aanmoedigen, maar ook verloren marktaandeel terugwinnen. De meeste concurrenten rekenen ook 23 cent per berichtje.

Het nieuwe tarief geldt alleen voor zogenaamde ,,Hi''-klanten. Dat is een speciale dienst voor klanten van minder dan 25 jaar die veel sms'jes versturen. De andere klanten die bellen met een voorafbetaalde kaart betalen nog altijd 0,23 euro per bericht.

De prijsverlaging door KPN verbaasde analisten. Ten eerste omdat prijsverlagingen meestal niet doorgevoerd worden door de marktleider. Ten tweede omdat de verlaging zo fors was dat ze de omzet uit de (zeer rendabele) sms-dienst fors zou kunnen verlagen.

KPN Mobile had in 2000 nog een marktaandeel van bijna 50 procent op de Nederlandse markt voor mobilofonie, maar dat is gedaald tot 36,5 procent in het eerste kwartaal van dit jaar, zo raamde het marktonderzoeksbureau Telecom.paper.

KPN zelf zegt dat het de prijs heeft verlaagd om meer sms-berichten te genereren. Vorig jaar verwerkten de vijf mobiele operatoren in Nederland samen zo'n 2 miljard tekstberichtjes, maar een groot deel daarvan zijn gratis diensten, zoals de verwittiging dat er een boodschap is binnengekomen op de voicemail.

De reactie van de concurrentie liet in elk geval niet lang op zich wachten. Telfort kondigde gisteren aan dat het de prijs voor sms-berichten verlaagt met 65 procent, tot nog maar 8 eurocent. Daarmee duikt het meteen onder de prijs van KPN. Het lage tarief geldt voor klanten die betalen met een voorafbetaalde kaart.

Ook in andere Europese landen neemt de concurrentie onder de mobiele operatoren, die tot nog toe eerder beperkt bleef, toe. In Denemarken en Noorwegen bijvoorbeeld is de prijs voor een sms'je al gedaald tot 2 eurocent, een pak onder het Europese gemiddelde van 15 cent. De Belgische operatoren rekenen nog 15 cent per tekstberichtje. Analisten ramen de kosten voor de verwerking van een sms'je op hoogstens 3 eurocent.