-  Vertrouwen Duitse beleggers stijgt licht
-  Messier nog in de cel
-  Europese verzekeraars houden stand
-  Vedior geeft pc's weg

Vertrouwen Duitse beleggers stijgt licht

Het vertrouwen van de Duitse beleggers, gemeten door de ZEW-index, is in juni voor het eerst dit jaar gestegen. De index steeg van 46,4 in mei naar 47,4 in juni, maar bleef daarmee onder de verwachting van analisten. Ook voorzitter Wolfgang Franz van het ZEW-instituut noemde het resultaat teleurstellend. ,,Het goede nieuws is dat de achteruitgang van het vertrouwen is gestopt, het slechte dat de verwachting van een forse stijging niet is ingelost.''

(reuters)Messier nog in de cel

De Franse onderzoeksrechter Henri Pons heeft maandagavond de aanhouding van Jean-Marie Messier, de vroegere president-directeur-generaal van de groep Vivendi-Universal, verlengd met 24 uur. In theorie kon Messier vastgehouden worden tot vanochtend halfnegen. Messier was maandag opgepakt om verhoord te worden over een transactie in het najaar 2001, waarbij Vivendi Universal in strijd met de Franse beursregels in de nasleep van 11 september 21 miljoen eigen aandelen opkocht.

(reuters)

Europese verzekeraars houden stand

De Europese verzekeringssector is vorig jaar in een zwak economisch klimaat gegroeid. Dat heeft Daniel G. Schanté, algemeen directeur van het Europees comité voor verzekeringen, gisteren bekendgemaakt. Volgens voorlopige cijfers bedraagt het totaal aan premies 855 miljard euro, een stijging met 0,9 procent tegenover 2002. In België bedroeg de totale inning van premies 26,51 miljard euro, een toename met 17,2 procent.

De sector ,,leven'' is goed voor 59,3 procent van de premies of 507 miljard euro. Dat is een daling met 1,9 procent. In Groot-Brittannië en Spanje was er een forse daling van de premies ,,leven'', in Italië en België waren er toenames van respectievelijk 10 en 24 procent. De afdeling ,,niet-leven'', goed voor 347 miljard euro premies, maakt 30,9 procent uit van de totale inningen.

In Europa telt de verzekeringssector 5.138 ondernemingen, waarvan tweehonderd in België. Er werken meer dan een miljoen mensen.

(belga)

Vedior geeft pc's weg

Het uitzendbedrijf Vedior heeft 450 afgedankte maar gereviseerde pc's geschonken aan 68 instellingen uit de Belgische gezondheidszorg. Het gaat om ziekenhuizen, projecten van beschut wonen, rust- en verzorgingstehuizen. Die kunnen de computers gebruiken voor opleiding of het toegankelijk maken van Internet voor hun patiënten.

De schenking van 450 pc's door Vedior is volgens de federale minister van Economie, Fientje Moerman, een van de grootste die ooit in ons land gebeurde.

(jir)