Banksys test momenteel het toestel bij een vijftigtal handelaars en vanaf 1 juli bij 500 handelaars. In september volgt dan de commerciële lancering. Nog voor het einde van het jaar moeten de terminals ook de elektronische identiteitskaart en de SIS-kaart kunnen lezen. Naast 2.500 terminals in België eind 2004, worden er in 2005 nog eens 2.500 terminals verspreid over Nederland, Zweden, Denemarken, Noorwegen, Zwitserland, Duitsland, Portugal en Spanje.
Volgens gedelegeerd bestuurder Dirk Syx moet Banksys 50.000 terminals per jaar verkopen om winst noch verlies te boeken op de operatie, maar hij is vol vertrouwen dat er meer zullen worden verkocht. De topman wijst er ook op dat de afdeling van Banksys die betaalterminals ontwerpt en produceert, zelf moet instaan voor haar winstgevendheid. ,,De hightech bedrijvigheid moet zichzelf bedruipen en wordt niet gefinancierd door geld uit de transacties.''
Banksys heeft de productiekosten van de nieuwe terminal kunnen verlagen door het gebruik van een zelfontworpen chip, waarvan het aantal elektronische componenten is verminderd. Ook koos het bedrijf voor het besturingssysteem Linux, dat alle mogelijkheden biedt van Windows, maar waarvoor geen licentie per terminal hoeft te worden betaald.
Het nieuwe toestel, de C-Zam/Xenta, is veel goedkoper dan zijn voorgangers. Als huurtoestel is het beschikbaar voor 28 euro per maand tegenover 35,26 euro, en bij de aankoop betaalt de handelaar de helft van de prijs van de vorige versie.
Banksys zal de klanten met een oudere terminalgeneratie niet verplichten om over te schakelen. De vorige terminalversie wordt nog geproduceerd tot 2007 en blijft in gebruik tot 2011. Het bedrijf geeft de klanten met een oudere terminalgeneratie ook een vermindering van 20 procent op de huur.
Ondertussen wordt voortgewerkt aan het verhogen van de veiligheid van betaaltransacties over het Internet en loopt de studie over de mogelijkheden tot betaling per gsm. Op 1 mei volgend jaar worden de resultaten verwacht .
(nna)