BRUSSEL (belga, eigen berichtgeving) Op de luchthaven van Charleroi gaan binnenkort twee nieuwe lagekostenmaatschappijen van start. Tot nu is enkel Ryanair er actief.

Van een inkrimping van de activiteiten op de luchthaven van Charleroi, na het verdict van de Europese Commissie afgelopen dinsdag, is voorlopig geen sprake. Charleroi ontvangt vanaf volgende maand twee nieuwe lagekostenmaatschappijen. Het gaat om het Franse Axis Airways en het Poolse Air Polonia.

Axis Airways verbindt vanaf april driemaal per week Charleroi met de Italiaanse stad Pescara (Midden-Italië). Maar op termijn zou het aantal vluchten opgedreven worden, volgens de Waalse minister van Economie Serge Kubla. Air Polonia start eind deze maand met vluchten naar de Poolse steden Warschau en Katowice (bij Krakau). De verbinding met Warschau zal tweemaal per week gemaakt worden, terwijl op Katowice driemaal per week gevlogen zal worden.

De komst van de twee nieuwe luchtvaartmaatschappijen zou volgens Kubla goed zijn voor 100.000 extra passagiers op jaarbasis. Ryanair was het afgelopen jaar goed voor bijna 1,8 miljoen passagiers. Kubla zei gisteren ook nog dat de Brits-Hongaarse luchtvaartmaatschappij Wizz Air mogelijk Charleroi met Boedapest zal verbinden, maar de beslissing daarover valt ten vroegste volgende week.

Kubla hoopt met deze aankondiging zijn gelijk te bewijzen dat op de luchthaven van Charleroi altijd andere luchtvaartmaatschappijen dezelfde voorwaarden als Ryanair kunnen krijgen, weliswaar als ze voor een gelijkaardige trafiek zorgen. Het goede nieuws van gisteren komt bovenop de aankondiging van Ryanair donderdag dat het zijn aantal dagelijkse vluchten naar het Italiaanse Pisa en het Spaanse Gerona zal verdubbelen tot twee per dag tijdens de zomer. Die beslissing was wel al genomen voor de uitspraak van de Europese Commissie.

Die Europese Commissie is intussen ook al een onderzoek gestart naar de steun die de lagekostenmaatschappij krijgt van de Franse stad Pau. Het zou in totaal om een jaarbedrag van 400.000 euro gaan. Ryanair vliegt jaarlijks 50.000 reizigers naar de Zuid-Franse stad.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig