Methaan gevonden in atmosfeer Mars
Mars Express Foto: ap
LONDEN - Er is methaan gevonden in de atmosfeer van Mars. Dat meldt de BBC. Wetenschappers zeggen dat de vondst een aanwijzing kan zijn van huidig leven op de Rode Planeet.

Telescopen op Aarde hadden de aanwezigheid van methaangas in de Martiaanse atmosfeer al vastgesteld, maar nu is de ontdekking bevestigd door de Europese sonde Mars Express die sinds Kerstdag rond onze buurplaneet wentelt.

Methaan 'leeft' slechts korte tijd in de atmosfeer van Mars. De gasmolecule moet dus constant worden ververst. Hiervoor zijn nu twee mogelijkheden, waarvan er één sensationeel kan zijn, aldus de BBC.

Ofwel zijn er actieve vulkanen op Mars. Lava dat aan de oppervlakte komt of ondergronds vrijkomt, kan het gas produceren. Er zijn echter nog geen actieve vulkanen op Mars gevonden.

Ofwel zijn er microben op Mars. Op Aarde produceren bacteriën methaan uit waterstof en koolstofdioxide. Aardse microben hebben geen zuurstof nodig om te gedijen, en het zijn dergelijke organismen die zouden kunnen leven op onze buurplaneet.

De verloren gegane Europees-Britse lander Beagle-2 had een instrument aan boord dat methaan had kunnen ,,opsnuiven''. De twee Amerikaanse Marsjeeps kunnen dit niet, gezien ze voor geologisch onderzoek zijn ontworpen.