BAGDAD - De Iraakse politie heeft zondag Mohammed Zimam Abdul Razaq, een regionale leider van de Baath-partij, opgepakt. Hij was de nummer 41 op de Amerikaanse lijst van de 55 meest gezochte vertegenwoordigers van het verdreven regime van Saddam Hoessein. De arrestatie werd verricht onder Amerikaanse supervisie, zei minister van Binnenlandse Zaken Ahmed Kadhum Ibrahim.

Razaq, partijleider in de noordelijke provincies Nineveh en Tamim werd aangehouden in een van zijn woningen in een buitenwijk van Bagdad. Hij verzette zich niet tegen zijn arrestatie, zei Ibrahim.

Het Amerikaanse leger had een beloning van een miljoen dollar uitgeloofd voor de opsporing van Razaq. Tien personen van de lijst zijn nu nog voortvluchtig. Ibrahim nam de gelegenheid te baat om de belangrijkste verdachte, Ibrahim al-Douri, op te roepen zich over te geven, met de belofte dat hij waardig zal worden behandeld. Al-Douri was vice-voorzitter van Saddam Husseins Revolutionaire Commandoraad. Voor Al-Douri is een beloning van 10 miljoen dollar uitgeloofd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in