SEOUL - Het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de landen van de G8 vandaag verweten Noord-Korea te willen veranderen in 'een nieuw Irak' en gesteld dat een verklaring van de acht leiders op de G8-top afgelopen week een belangrijke impuls vormt om zijn nucleair arsenaal uit te breiden.

De leiders van de zeven rijkste geïndustrialiseerde landen en Rusland gaven afgelopen week op een top in de Verenigde Staten een verklaring uit waarin zij Noord-Korea opriepen zijn kernwapenprogramma te ontmantelen. Volgens Noord-Korea is die verklaring bedoeld om het land vleugellam te maken, waardoor het makkelijk onder de voet gelopen kan worden. ,,Dit is een manier om Noord-Korea eerst via gedwongen wapeninspecties te laten ontwapenen en ziet er exact hetzelfde uit als de eis van de VS aan Irak", zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken tegen het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA.

,,De verklaring op de G8-top over Noord-Korea doet niets anders dan ons een sterke impuls en duidelijke rechtvaardiging geven om onze nucleaire afschrikking ter verdediging van onszelf te versterken", aldus de woordvoerder. Noord-Korea bestempelt zijn kernwapenprogramma als een 'nucleaire afschrikking' om zichzelf te verdedigen tegen de VS die zouden streven naar een 'nucleaire holocaust' op het Koreaanse schiereiland.