WASHINGTON - Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een grote vergissing gemaakt door in een rapport te stellen dat het terrorisme in 2003 is afgenomen ten opzichte van voorgaande jaren. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Colin Powell zondag gezegd.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken kwam in april met een rapport waarin stond dat er wereldwijd vorig jaar 190 terroristische aanslagen zijn gepleegd. Als het door het ministerie gegeven aantal aanslagen klopt dan zou dat het laagste terrorismecijfer sinds 1969 zijn. Bovendien zou het een daling in het aantal aanslagen van 45 procent betekenen ten opzichte van 2001, het eerste jaar dat George Bush president was. In 2002 maakte het ministerie nog melding van 198 aanslagen en in 2001 zouden er 346 aanslagen gepleegd zijn.

Een vooraanstaand Democraat uit het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Henry Waxman, betwijfelde echter publiekelijk of de cijfers van het ministerie wel klopten en suggereerde dat de aantallen waren gemanipuleerd om politieke redenen. Het rapport werd namelijk gebruikt om aan te tonen dat de strijd van Bush tegen het internationale terrorisme succesvol is.

Waxman vroeg Powell het rapport eens te onderzoeken, waarna de minister moest concluderen dat er inderdaad grove fouten in stonden. Uit het onderzoek van Powell bleek onder meer dat slechts een deel van 2003 is behandeld in het rapport en dat voor het eerst alle aanslagen waarbij geen doden zijn gevallen buiten de boeken zijn gebleven.

De minister onderzoekt nu wie verantwoordelijk is voor de fouten in het rapport. Hij zei met zijn eigen staf, de CIA en andere diensten die aan het rapport hebben meegewerkt rond de tafel te gaan zitten. ,,Er zit een reeks fouten in. Er is geen sprake van een politiek besluit om 'eens even met de cijfers te gaan rommelen'. Daarmee zouden we nu nooit wegkomen", aldus Powell, die beloofde dat er zo snel mogelijk een gecorrigeerde versie van het rapport wordt gepubliceerd.