BRUSSEL - De vakbonden bij supermarktketen Cash & Fresh willen een extra ondernemingsraad bijeenroepen over de overnamegeruchten die in De Standaard verschenen. We willen een minimum aan duidelijkheid, zo zegt Geert Van Autenboer (BBTK). Bij Carrefour wordt intussen ontkend dat er gesprekken zijn over een overname.

Zaterdag meldde De Standaard dat de supermarktketen Cash & Fresh te koop staat. De keten is vooral actief in het noorden van het land en telt 43 vestigingen, die alle eigendom zijn van de familie Voeten. De winkels zijn ondergebracht in een ingewikkelde structuur met 20 à 30 nv's. ,,Het is een virtueel bedrijf met één commerciële benaming," zegt Van Autenboer. Het zwaartepunt van Cash & Fresh ligt in Antwerpen met 23 vestigingen. Onder meer Delhaize en Carrefour zouden een overname bestuderen.

Van Autenboer (BBTK) zegt dat hij ongerust is over de gevolgen voor de werkgelegenheid. In de 43 vestigingen van de keten werken ongeveer 1.100 mensen. Vooral als het over een binnenlandse overname zou gaan, dreigt een personeelsinkrimping, vreest de vakbondsman. Ooit zou er interesse geweest zijn van het Nederlandse Albert Heijn, maar dat liep op niets uit.

,,Gebrek aan openheid''

Woordvoerster Geneviève Bruynseels van Carrefour wil weinig commentaar kwijt: ,,Er is niets, er zijn geen gesprekken". Bij Delhaize was niemand bereikbaar.

,,Eens te meer stellen we een gebrek aan openheid vast vanwege de eigenaars, die tot dusver hierover geen enkele informatie aan de ondernemingsraad hebben verstrekt", zegt Van Autenboer.

Op korte termijn moet een extra ondernemingsraad worden bijeengeroepen, om een minimum aan duidelijkheid te krijgen, luidt het.