VLADIKAVKAZ - Als de Tsjetsjeense bevolking dat wil, zal de Tsjetsjeense minister van binnenlandse zaken Aloe Alchanov overwegen om deel te nemen aan de presidentsverkiezingen in de onrustige Russische deelrepubliek. Dat heeft hij vandaag gezegd.

Vertrouwelingen van de op 9 mei bij een aanslag omgekomen Tsjetsjeense president Achmad Kadyrov en diens machtige zoon Ramzan hebben al aangegeven dat Alchanov voor hen de beste kandidaat is. De Tsjetsjeense minister van binnenlandse zaken, die de leiding heeft over de Tsjetsjeense politie, werd in een actualiteitenprogramma op de Russische staatstelevisie bovendien zeer positief neergezet, een teken dat hij ook bij de Russische regering goed ligt.

,,Als de mensen die Kadyrov vanaf het begin van de antiterroristische operatie steunden en de Tsjetsjeense burgers vinden dat ik president moet worden, dan moet ik hun inzichten in overweging nemen", zei Alchanov tegen het persbureau Interfax.

Tegenstander strijd Tsjetsjeense rebellen

De 47-jarige Alchanov is al sinds midden jaren '90 een fel tegenstander van de onafhankelijkheidsstrijd van de Tsjetsjeense rebellen. Tot hij in april 2003 minister van binnenlandse zaken werd leidde hij de transportpolitie in Tsjetsjenië .

Kandidaten voor de Tsjetsjeense presidentsverkiezingen, die op 29 augustus worden gehouden, hebben tot maandagavond de tijd om zich te laten registreren. Bekendste van de zeven geregistreerde kandidaten is de Tsjetsjeense zakenman Malik Saidoellajev, die voor de presidentsverkiezingen van vorig jaar het hoogst in de peilingen stond, tot de kiesraad hem uitsloot van deelname.