,,Nederlandse entrepreneur'' koopt Superconfex
Superconfex blijft in Nederlandse handen. Foto: © VUM
BRUSSEL - BR Bedding, een vennootschap rond Jeroen Reiber en Pieter Dijkstra, koopt de resterende 22 Superconfex-winkels van het Nederlandse Macintosh over. De naam Superconfex blijft behouden. C&A legde al de hand op 20 Superconfex-winkels.

MET de transactie valt het doek over Superconfex, een winkelketen gespecialiseerd in de verkoop van (goedkopere) kleding. Superconfex was een onderdeel van de beursgenoteerde retailgroep Macintosh uit het Nederlands-Limburgse Stein. Macintosh wilde er al een poosje vanaf. De winkels maakten verlies en behoorden niet lager tot de kernactiviteit.

Begin juni kocht C&A 20 Belgische Superconfex-winkels, maar bleef Macintosh zitten met nog 22 winkels, verspreid over dorpskernen en stedelijke agglomeraties in Vlaanderen en Wallonië. Macintosh weet nu ook de rest van de winkels te slijten.

Deze koper is heel wat minder bekend. Volgens een toelichting van Macintosh werd BR Bedding enkele jaren geleden overgenomen door Fred Reiber, ,,een financier'' die ooit nog in de boekensector actief was.

Reiber startte begin de jaren zeventig samen met zijn echtgenote een boekenwinkel op en bouwde dat uit tot een twintigtal winkels onder de naam Impuls met 45 werknemers. Hij maakte einde de jaren negentig naam als luis in de pels van de boekenuitgevers door een strijd te voeren voor de afschaffing van de vaste boekenprijs.

Zelf werd Reiber in de branche beschuldigd van opzettelijke faillissementen om het boekenkartel te omzeilen. Hij kocht boekhandels of hun voorraden op en organiseerde vervolgens ,,opheffingsuitverkopen''. Reiber is niet langer actief in de boekenwereld.

Co-investeerder Pieter Dijkstra zei gisteren dat Fred Reiber een stille vennoot is en zei niet bekend te zijn met het boekenverhaal. ,,De operationele leiding gebeurt door mij en Jeroen Reiber.'' BR Bedding omvat een tiental winkels onder de naam Garantie Slapen, gespecialiseerd in artikelen zoals bedtextiel en matrassen. De vennootschap heeft ook een matrassenfabriek in Dordrecht die matrassen op maat maakt en rechtstreeks levert aan de consument.

Ten slotte zijn de winkelformules Bozo Textiel en BB Jeans (samen 11 winkels) verbonden aan BR Bedding. Pieter Dijkstra's zoon en Jeroen Reiber zijn vooral actief in de textielformules terwijl Pieter Dijkstra zich overwegend met de bedtextielfabriek bezighoudt.

,,We zijn heel blij dat we aan marktverruiming kunnen doen via de overname van de Superconfex-winkels'', zei Dijkstra gisteren. ,,We zullen het aanbod van Superconfex uitbreiden met matrassen en bedtextiel.''

BR Bedding neemt de handelsactiviteiten en de 130 werknemers over van de resterende Belgische Superconfex-winkels. De bedoeling is om onder de merknaam Superconfex door te gaan.

Voor de 13 werknemers van Superconfex op de Belgische hoofdzetel in Maaseik wordt een ,,passende oplossing'' gezocht. De overdracht van de handelszaken vindt plaats op 1 september. De kopers, die gisteren niet reageerden op herhaalde telefoontjes, hebben blijkbaar geen plannen om op korte termijn andere winkelformules in de Superconfex-winkels onder te brengen. BR Bedding kan in een latere fase de merknaam Superconfex kopen.

Macintosh maakte eergisteren ook de sluiting bekend van de hoofdzetel van Superconfex in Maastricht. De afwikkeling van Superconfex zou een eenmalig beperkt negatief effect hebben op de winst van Macintosh.

(pdd)