BRUSSEL (bloomberg) - Bernard Ebbers, de voormalige voorzitter van de Amerikaanse telecomgigant WorldCom, moet voor 25 jaar de cel in. De man werd gisteren veroordeeld voor aandelenfraude ter waarde van 11 miljard dollar. De fraude dreef WorldCom in het faillissement.

De 63-jarige Ebbers was op 15 maart al schuldig bevonden aan boekhoudfraude. Hij had zijn ondergeschikten opgedragen de boeken van WorldCom op te smukken tussen 2000 en 2002. Onder meer de schulden werden weggestopt en de winsten opgeblazen.

De fraude leidde tot het faillissement van WorldCom, op dat moment het tweede telecombedrijf ter wereld. Het faillissement werd het grootste in de geschiedenis van de VS.

Ebbers is schuldig aan samenzwering en beursfraude. Hij werd ook veroordeeld voor zeven valse meldingen aan de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Maar zelfs voor zijn veroordeling had Ebbers al aangekondigd dat hij sowieso in beroep zou gaan.

Hij verzet zich tegen een beslissing van de rechter om bewijzen uit te sluiten die volgens hem zijn onschuld bewijzen. Hij heeft altijd gezegd dat hij niet op de hoogte was van het gesjoemel. Zijn vraag naar een nieuw proces wees de rechter eerder deze week af.

Of hij tijdens zijn beroep op vrije voeten mag blijven, heeft de rechter Barbara Jones nog niet beslist.

De aanklagers zeiden vorige maand dat Ebbers verantwoordelijk was voor minstens 2,22 miljard dollar aan verliezen bij de aandeelhouders. Verder zou hij honderden miljoenen dollars aan leningen gekregen hebben met WorldCom-aandelen als onderpand. De topman heeft, nog volgens de aanklagers, de werking van het gerecht bemoeilijkt door valse verklaringen af te leggen tijdens het proces.